23/03/16

Muzičku priču o „Hariju Poteru i čarobnjakovom kamenu“, američkog kompozitora filmske muzike Džona Vilijamsa, izvodiće orkestar Beogradske filharmonije u okviru ciklusa koncerata za decu, od 23. marta do 1. aprila, radnim danima od 10 i 12 časova. Aleksandar Kojić, dirigent sa čarobnim štapićem i Branislava Podrumac u ulozi naratora, vodiće beogradske školarce kroz priču o čuvenom dečaku, u Sali Beogradske filharmonije.
 
Kroz filmsku muziku koja prati poznatu priču o avanturama Harija Potera klinci će upoznati  instrumente koji čine jedan orkestar, kao i one neobične koji se ne koriste često. Tako će let magične sove dočarati čelesta, instrument koji proizvodi kristalne tonove neverovatnom brzinom. Svečanu atmosferu neobične škole za veštice i čarobnjake predstaviće plemeniti zvuk horne. Izvanredne skokove i zapanjujuću hitrost magične metle kompozitor je poverio drvenim duvačkim instrumentima, kotrafagot je u ulozi psa, a harfa dočarava njegov dremež. Uobičajenim orkestarskim instrumentima, pridružiće se i blok flaute, koje školarci već dobro poznaju.
 
Branislava Podrumac, zvezda opere i mjuzikala, umesto vokalnih sposobnosti ovoga puta će prikazati autentično glumačko umeće u dočaravanju avantura i čarolija Harija Potera. Klinci će imati prilike da vide orkestar u punom sastavu u izvođenju zahtevne partiture Džona Vilijamsa, kreatora kultne filmske muzike, kao što su Ratovi zvezda, E.T. – vanzemaljac, Supermen, Indijana Džons, itd.