01/09/23

Beogradska filharmonija priređuje besplatan koncert na otvorenom na Trgu Slobode u Požegi, u petak 8. septembra od 20 časova, zajedno sa dirigentom Aleksandrom Kojićem. Stogodišnjicu orkestra Filharmonija slavi i van Beograda u saradnji sa Sportskim kulturnim centrom Požega. 

Na prvom nastupu nakon letnje pauze i uoči početka koncertne sezone na Kolarcu, Filharmonija izvodi program sastavljen od hitova klasične muzike. Tako će brojna publika svih generacija iz celog Zlatiborskog okruga moći da uživa u melodijаma iz opere Karmen i Figarove ženidbe, baleta Krcka Oraščića, zatim u zanosnoj muzici Štrausa, Bramsa i Dvoržaka.

“Veliko je zadovoljstvo ponovo biti sa Beogradskom filharmonijom, posle dugog vremena to deluje kao ponovni susret sa nekom dragom osobom. Isto tako je i kada posle 35 godina orkestar dođe u sredinu, u grad u kome toliko dugo nije bio. Zato, koncert u Požegi ima višestruki cilj – da muzikom objedini veliki broj ljudi. Da obogati mlade, koji će u tom nesvakidašnjem večernjem izlasku čuti možda po prvi put nezaboravna remek dela klasike, i da ih zainteresuje za muziku koju retko imaju priliku da čuju uživo. Na kraju, da se svi zajedno prepustimo i ponovo uživamo u vanvremenskim melodijama. To je nešto što nam svima koristi i sigurno nešto što se ne propušta!”, rekao je dirigent Aleksandar Kojić.

Veliki koncert na otvorenom u Požegi ujedno je i prvi nastup Beogradske filharmonije u ovom gradu nakon 35 godina, a u filharmonijskoj istoriji zabeleženi su nastupi 1979., 1981., 1987. i 1988. godine.