Languages

Aleksandar Kojić

Aleksandar Kojić, rođen je u Novom Sadu. Posle završenih osnovnih i specijalističkih studija dirigovanja, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao se na majstorskim kursevima u Beogradu kod prof. Uroša Lajovica, Beču kod prof. Marka Stringera na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Beču,  Ervina Ortnera i Fridera Bernijusa u Majncu, Timotija Brauna u Utrehtu, kao i na radionicama za staru muziku kod Helmuta Rilinga i Tona Kupmana. Nakon povratka u Srbiju sarađuje s kamernim orkestrom Camerata academica iz Novog Sada i biva angažovan kao dirigent Omladinskog simfonijskog orkestra Srednje muzičke škole Isidor Bajić. Ubrzo, 2010. godine, dobija poziv za mesto dirigenta u Operi Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu.

 

Pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polјu moderne opere. Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom SNP-a za najbolјu opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. godine.

 

U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Segedinskoj operi (Mađarska), kao i u Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija).

 

Sarađivao je sa orkestrima u Srbiji i inostranstvu među kojima su Češki virtuozi iz Brna, Camerata academica iz Novog Sada, Simfonijski orkestar RTS-a i Beogradska filharmonija (koncerti za decu).

 

U njegov operski repertoar spadaju dela Verdija (Travijata, Trubadur, Aida, Simon Bokanegra, Nabuko, Rigoleto), Pučinija (Toska, Boemi), Čajkovskog (Pikova dama, Evgenije Onjegin), Mocarta (Don Đovani), Donicetija (Ljubavni napitak, Pozorišne zgode i nezgode), Rosinija (Sevilјski berberin), Kalmana (Kneginja čardaša), Britna (Okretanje šrafa), Gotovca (Ero s onoga svijeta), Bizea (Karmen), Vrebalov (Mileva), Orfa (Karmina burana), Bajića (Knez Ivo od Semberije), Đ. K. Menotija (Telefon ili Ljubav u troje), Barbera (Partija bridža) i P. Hindemita (Tamo i natrag). Za operu Pikova dama P. I. Čajkovskog, nagrađen je Godišnjom nagradom SNP-a za 2012. godinu.

 

Sa ansamblom Opere SNP u Novom Sadu, zapaženo je bilo izvođenje kantate Sergeja Prokofjeva Aleksandar Nevski, kao i koncert povodom 150. godišnjice rođenja Riharda Štrausa.