01/09/23

Београдска филхармонија приређује бесплатан концерт на отвореном на Тргу Слободе у Пожеги, у петак 8. септембра од 20 часова, заједно са диригентом Александром Којићем. Стогодишњицу оркестра Филхармонија слави и ван Београда у сарадњи са Спортским културним центром Пожега. 

На првом наступу након летње паузе и уочи почетка концертне сезоне на Коларцу, Филхармонија изводи програм састављен од хитова класичне музике. Тако ће бројна публика свих генерација из целог Златиборског округа моћи да ужива у мелодијама из опере Кармен и Фигарове женидбе, балета Крцка Орашчића, затим у заносној музици Штрауса, Брамса и Дворжака.

“Велико је задовољство поново бити са Београдском филхармонијом, после дугог времена то делује као поновни сусрет са неком драгом особом. Исто тако је и када после 35 година оркестар дође у средину, у град у коме толико дуго није био. Зато, концерт у Пожеги има вишеструки циљ – да музиком обједини велики број људи. Да обогати младе, који ће у том несвакидашњем вечерњем изласку чути можда по први пут незаборавна ремек дела класике, и да их заинтересује за музику коју ретко имају прилику да чују уживо. На крају, да се сви заједно препустимо и поново уживамо у ванвременским мелодијама. То је нешто што нам свима користи и сигурно нешто што се не пропушта!”, рекао је диригент Александар Којић.

Велики концерт на отвореном у Пожеги уједно је и први наступ Београдске филхармоније у овом граду након 35 година, а у филхармонијској историји забележени су наступи 1979., 1981., 1987. и 1988. године.