11/02/20

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa violončelista Klemens Hagen u petak 14. februara (Kolarac 20h). Pod dirigentskom palicom nekadašnjeg šefa-dirigenta Uroša Lajovica, na repertoaru su dela Betovena, Hajdna i Bramsa.

Koncert iz ciklusa #Betoven virtuoz započinje vrlo nebično, u kamernoj atmosferi, sa samo dva muzičara na sceni. Naziv ciklusa sasvim opravdava nastup Klemensa Hagena koji će zajedno sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović najpre odsvirati Betovenovu sonatu za violončelo i klavir, a potom Hajdnov Koncert br. 2 u pratnji filharmonijskog orkestra. Pored Hagenove interpretacije, publika će imati priliku da uživa i u Stradivarijevom violončelu iz 1698. godine.

Svestrana karijera violončeliste obuhvata nastupe sa međunarodno poznatim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bečki simfonijski orkestar, Koncertgebau iz Amsterdama, Kamerata Salcburg i mnogi drugi. Marta Argerič, Evgenij Kisin, Micuko Učida, Gidon Kremer, samo su neki od Hagenovih partnera u kamernom muziciranju.

Program zaokružuje Druga simfonija Johanesa Bramsa, najvećeg sledbenika Betovenovih ideja.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni kolarca.