11/02/20

Први пут са Београдском филхармонијом наступа виолончелиста Клеменс Хаген у петак 14. фебруара (Коларац 20ч). Под диригентском палицом некадашњег шефа-диригента Уроша Лајовица, на репертоару су дела Бетовена, Хајдна и Брамса.

Концерт из циклуса #Бетовен виртуоз започиње врло небично, у камерној атмосфери, са само два музичара на сцени. Назив циклуса сасвим оправдава наступ Клеменса Хагена који ће заједно са пијанисткињом Наталијом Младеновић најпре одсвирати Бетовенову сонату за виолончело и клавир, а потом Хајднов Концерт бр. 2 у пратњи филхармонијског оркестра. Поред Хагенове интерпретације, публика ће имати прилику да ужива и у Страдиваријевом виолончелу из 1698. године.

Свестрана каријера виолончелисте обухвата наступе са међународно познатим оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Бечки симфонијски оркестар, Концертгебау из Амстердама, Камерата Салцбург и многи други. Марта Аргерич, Евгениј Кисин, Мицуко Учида, Гидон Кремер, само су неки од Хагенових партнера у камерном музицирању.

Програм заокружује Друга симфонија Јоханеса Брамса, највећег следбеника Бетовенових идеја.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни коларца.