09/02/16

Violinista Hagaj Šaham i gudački ansambl Beogradske filharmonije nastupiće zajedno na trećem koncertu kamerne muzike, u četvrtak, 11. februara, od 19 časova, u sali Filharmonije. Barokni repertoar sastavlјen od remek dela Baha i Vivladija dopuniće biser klasicizma – Adađo iz Mocartovog Divertimenta.
 
Hvalјen zbog svoje fascinantne virtuoznosti, blistavog tona i dubokog umetničkog izraza, Hagaj Šaham je priznat na međunarodnoj sceni kao jedan od najuzbudlјivijih izraelskih violinista. U sezoni 2009/2010 Šaham je bio rezidencijalni umetnik Beogradske filharmonije i jedan je od inicijatora filharmonijske kamerne scene. Zajedno sa našim muzičarima izvešće Bahov Brandenburški koncert br.3, Koncert za dve violine, kontinuo i gudače u de-molu, Vivaldijev Koncert za četiri violine, violončelo i gudače ha-molu i Mocartov Adađo iz Divertimenta br. 15.
 
„Oduševlјen sam što ponovo nastupam sa muzičarima Beogradske filharmonije. Repertoar je divno izbalansiran, uz najlepša dela barokne epohe izvešćemo i Mocartov Adađo, što je moj dodatak programu. Na premijernom izvođenju svirao ga je sam Mocart. Zadovolјan nakon nastupa, Mocart je pisao ocu da ne postoji violinista u Evropi koji ga može svirati tako lepo kao on. Tako da ću imati težak zadatak“, kaže Hagaj Šaham.
 
Izraelski violinista je sarađivao sa većinom vodećih svetskih orkestara među kojima su i Engleski kamerni orkestar, Bi-Bi-Si filharmonija, Kralјevska filharmonija iz Liverpula i Izraelska filharmonija pod vođstvom Zubina Mehte, na čiji poziv je u Karnegi Holu izveo Bramsov Dupli koncert. Šaham je aktivan kao pedagog na Akademiji za muziku Jerusalimu i brojnim majstorskim kursevima.
 
Sledeći koncert iz ciklusa kamerne muzike zakazan je za 28. april, kada će violinista Gregori As umetnički predvoditi muzičare Beogradske filharmonije.