09/02/16

Violinista Hagaj Šaham i gudački ansambl Beogradske filharmonije nastupiće zajedno na trećem koncertu kamerne muzike, u četvrtak, 11. februara, od 19 časova, u sali Filharmonije. Barokni repertoar sastavlјen od remek dela Baha i Vivladija dopuniće biser klasicizma – Adađo iz Mocartovog Divertimenta.
 
Hvalјen zbog svoje fascinantne virtuoznosti, blistavog tona i dubokog umetničkog izraza, Hagaj Šaham je priznat na međunarodnoj sceni kao jedan od najuzbudlјivijih izraelskih violinista. U sezoni 2009/2010 Šaham je bio rezidencijalni umetnik Beogradske filharmonije i jedan je od inicijatora filharmonijske kamerne scene. Zajedno sa našim muzičarima izvešće Bahov Brandenburški koncert br.3, Koncert za dve violine, kontinuo i gudače u de-molu, Vivaldijev Koncert za četiri violine, violončelo i gudače ha-molu i Mocartov Adađo iz Divertimenta br. 15.
 
„Oduševlјen sam što ponovo nastupam sa muzičarima Beogradske filharmonije. Repertoar je divno izbalansiran, uz najlepša dela barokne epohe izvešćemo i Mocartov Adađo, što je moj dodatak programu. Na premijernom izvođenju svirao ga je sam Mocart. Zadovolјan nakon nastupa, Mocart je pisao ocu da ne postoji violinista u Evropi koji ga može svirati tako lepo kao on. Tako da ću imati težak zadatak“, kaže Hagaj Šaham.
 
Izraelski violinista je sarađivao sa većinom vodećih svetskih orkestara među kojima su i Engleski kamerni orkestar, Bi-Bi-Si filharmonija, Kralјevska filharmonija iz Liverpula i Izraelska filharmonija pod vođstvom Zubina Mehte, na čiji poziv je u Karnegi Holu izveo Bramsov Dupli koncert. Šaham je aktivan kao pedagog na Akademiji za muziku Jerusalimu i brojnim majstorskim kursevima.
 
Sledeći koncert iz ciklusa kamerne muzike zakazan je za 28. april, kada će violinista Gregori As umetnički predvoditi muzičare Beogradske filharmonije.

Share on FacebookTweet about this on Twitter