09/02/16

Виолиниста Хагај Шахам и гудачки ансамбл Београдске филхармоније наступиће заједно на трећем концерту камерне музике, у четвртак, 11. фебруара, од 19 часова, у сали Филхармоније. Барокни репертоар састављен од ремек дела Баха и Вивладија допуниће бисер класицизма – Адађо из Моцартовог Дивертимента.
 
Хваљен због своје фасцинантне виртуозности, блиставог тона и дубоког уметничког израза, Хагај Шахам је признат на међународној сцени као један од најузбудљивијих израелских виолиниста. У сезони 2009/2010 Шахам је био резиденцијални уметник Београдске филхармоније и један је од иницијатора филхармонијске камерне сцене. Заједно са нашим музичарима извешће Бахов Бранденбуршки концерт бр.3, Концерт за две виолине, континуо и гудаче у де-молу, Вивалдијев Концерт за четири виолине, виолончело и гудаче ха-молу и Моцартов Адађо из Дивертимента бр. 15.
 
„Одушевљен сам што поново наступам са музичарима Београдске филхармоније. Репертоар је дивно избалансиран, уз најлепша дела барокне епохе извешћемо и Моцартов Адађо, што је мој додатак програму. На премијерном извођењу свирао га је сам Моцарт. Задовољан након наступа, Моцарт је писао оцу да не постоји виолиниста у Европи који га може свирати тако лепо као он. Тако да ћу имати тежак задатак“, каже Хагај Шахам.
 
Израелски виолиниста је сарађивао са већином водећих светских оркестара међу којима су и Енглески камерни оркестар, Би-Би-Си филхармонија, Краљевска филхармонија из Ливерпула и Израелска филхармонија под вођством Зубина Мехте, на чији позив је у Карнеги Холу извео Брамсов Дупли концерт. Шахам је активан као педагог на Академији за музику Јерусалиму и бројним мајсторским курсевима.
 
Следећи концерт из циклуса камерне музике заказан је за 28. април, када ће виолиниста Грегори Ас уметнички предводити музичаре Београдске филхармоније.