09/02/16

Виолиниста Хагај Шахам и гудачки ансамбл Београдске филхармоније наступиће заједно на трећем концерту камерне музике, у четвртак, 11. фебруара, од 19 часова, у сали Филхармоније. Барокни репертоар састављен од ремек дела Баха и Вивладија допуниће бисер класицизма – Адађо из Моцартовог Дивертимента.
 
Хваљен због своје фасцинантне виртуозности, блиставог тона и дубоког уметничког израза, Хагај Шахам је признат на међународној сцени као један од најузбудљивијих израелских виолиниста. У сезони 2009/2010 Шахам је био резиденцијални уметник Београдске филхармоније и један је од иницијатора филхармонијске камерне сцене. Заједно са нашим музичарима извешће Бахов Бранденбуршки концерт бр.3, Концерт за две виолине, континуо и гудаче у де-молу, Вивалдијев Концерт за четири виолине, виолончело и гудаче ха-молу и Моцартов Адађо из Дивертимента бр. 15.
 
„Одушевљен сам што поново наступам са музичарима Београдске филхармоније. Репертоар је дивно избалансиран, уз најлепша дела барокне епохе извешћемо и Моцартов Адађо, што је мој додатак програму. На премијерном извођењу свирао га је сам Моцарт. Задовољан након наступа, Моцарт је писао оцу да не постоји виолиниста у Европи који га може свирати тако лепо као он. Тако да ћу имати тежак задатак“, каже Хагај Шахам.
 
Израелски виолиниста је сарађивао са већином водећих светских оркестара међу којима су и Енглески камерни оркестар, Би-Би-Си филхармонија, Краљевска филхармонија из Ливерпула и Израелска филхармонија под вођством Зубина Мехте, на чији позив је у Карнеги Холу извео Брамсов Дупли концерт. Шахам је активан као педагог на Академији за музику Јерусалиму и бројним мајсторским курсевима.
 
Следећи концерт из циклуса камерне музике заказан је за 28. април, када ће виолиниста Грегори Ас уметнички предводити музичаре Београдске филхармоније.
 

Share on FacebookTweet about this on Twitter