17/10/17

 

Čuveni HK Gruber predstavlja svoje kultno delo „Frankenštajn!!“ u okviru Pandemonijuma – ciklusa kamerne muzike Beogradske filharmonije, u četvrtak, 19. oktobra (Sala BGF, 19 časova).

Jedan od najatraktivnijih kompozitora savremene muzike, nastupiće kao dirigent, solista i šansonijer zajedno sa filharmoničarima koji će, pored svojih instrumenata, svirati i na – igračkama!

“Frankenštajn!! pan-demonijum za bariton-šansonijera i orkestar” nastao je na dečje, pretežno komične stihove, ukloplјene u muziku koju čini sinteza pop i narodne muzike, i bogate tradicije bečkog kabarea. U ovom komadu, pored Frankenštajna, nižu se različiti junaci – Supermen, Džejms Bond, Đango, Robinzon Kruso, Betmen i Robin, a filharmoničari će njihovo „herojstvo“ prikazati i na igračkama-instrumentima. Trubice, sirene, pištaljke, šmirgle, čegrtaljke, klavir-igračka, melodike, čine ovaj komad zabavnim i za slušanje i za gledanje:

„Koliko god da je slikovit ili zanimlјiv vizuelni efekat igračaka, ipak je njihova primarna uloga muzička, više nego zabavna – čak i plastični konjići koji zavijaju imaju svoju motivsko-harmonsku funkciju“, objasnio je HK Gruber.

Od premijere 1978. godine, pod upravom Sajmona Retla, ovo nesvakidašnje delo je izvedeno preko 1000 puta od strane najvećih svetskih orkestara i dirigenata , a naša publika će ga čuti prvi put.  HK Gruber, jedan od najangažovanijih austrijskih savremenih kompozitora i izvođača često sarađuje sa kompozitorom Kurtom Švercikom čije će delo „Muzika preobraženja“ takođe biti izvedeno na ovom koncertu.