17/10/17

Чувени ХК Грубер представља своје култно дело „Франкенштајн!!“ у оквиру Пандемонијума – циклуса камерне музике Београдске филхармоније, у четвртак, 19. октобра (Сала БГФ, 19 часова).

Један од најатрактивнијих композитора савремене музике, наступиће као диригент, солиста и шансонијер заједно са филхармоничарима који ће, поред својих инструмената, свирати и на – играчкама!

“Франкенштајн!! пан-демонијум за баритон-шансонијера и оркестар” настао је на дечје, претежно комичне стихове, уклопљене у музику коју чини синтеза поп и народне музике, као и богате традиције бечког кабареа. У овом комаду, поред Франкенштајна, нижу се различити јунаци – Супермен, Џејмс Бонд, Ђанго, Робинзон Крусо, Бетмен и Робин, а филхармоничари ће њихово „херојство“ приказати и на играчкама-инструментима. Трубице, сирене, пиштаљке, шмиргле, чегртаљке, клавир-играчка, мелодике, чине овај комад забавним и за слушање и за гледање.

„Колико год да је сликовит или занимљив визуелни ефекат играчака, ипак је њихова примарна улога музичка, више него забавна – чак и пластични коњићи који завијају имају своју мотивско-хармонску функцију“, објаснио је ХК Грубер.

Од премијере 1978. године, под управом Сајмона Ретла, ово несвакидашње дело је изведено преко 1000 пута од стране највећих светских оркестара и диригената , а наша публика ће га чути први пут. ХК Грубер, један од најангажованијих аустријских савремених композитора и извођача често сарађује са композитором Куртом Шверциком чије ће дело „Музика преображења“ такође бити изведено на овом концерту.