10/11/16

Beogradska filharmonija predstaviće se u Budimpešti, i to u čuvenoj Palati umetnosti (MUPA), koncertom koji je zakazan za 20. novembar. Pod upravom Fabrisa Bolona, sa našim orkestrom nastupiće umetnik sezone MUPE – violinista Krištof Borati. Za nastup Beogradske filharmonije u ovoj prestižnoj dvorani vladalo je veliko interesovanje tako da su ulaznice u celosti rasprodate.
 
Filharmonija će više od 1500 ljudi u Palati umetnosti najpre upoznati sa srpskim stvaralaštvom kroz Tajčevićevih Sedam balkanskih igara za orkestar. Paganinijev Prvi violinski koncert i Ravelovog Ciganina, sa Filharmonijom će izvesti Krištof Borati, jedan od najznačajnijih mađarskih umetnika svoje generacije koji nastupa sa renomiranim orkestrima širom sveta. Redovni saradnik Beogradske filharmonije, Fabris Bolon, zaokružiće koncertno predstavljanje našeg orkestra uz magične zvuke Žar ptice Stravinskog.
 
Palata umetnosti MUPA predstavlja najjači kulturni brend i najmoderniju instituciju kulture u Mađarskoj. Više od deset godina, u svojim koncertnim sezonama nudi događaje vrhunskog kvaliteta, a kroz različite žanrove uvodi nove i moderne trendove u spoju sa mađarskom i evropskom tradicijom. Samo zdanje predstavlja jedno od najmodernijih hramova umetnosti u Evropi, čija je dvorana, zamišljena kao savremena gotska katedrala, čuvena po vrhunskoj akustici i tehničkim mogućnostima. Odmah nakon inauguracije, uvrštena je u prvih pet dvorana na svetu što su ubrzo potvrdili umetnici svetskog renomea.
 
Poziv iz ovako prestižne institucije za Beogradsku filharmoniju predstavlja izuzetnu čast i priliku za međunarodnu promociju na kojoj orkestar aktivno radi, kao i za prezentaciju naše zemlje. U svojoj istoriji, Beogradska filharmonija je nastupala u Budimpešti u tri navrata, a poslednji je bio 1980. godine.