10/11/16

Београдска филхармонија представиће се у Будимпешти, и то у чувеној Палати уметности (МУПА), концертом који је заказан за 20. новембар. Под управом Фабриса Болона, са нашим оркестром наступиће уметник сезоне МУПЕ – виолиниста Криштоф Борати. За наступ Београдске филхармоније у овој престижној дворани владало је велико интересовање тако да су улазнице у целости распродате.
 
Филхармонија ће више од 1500 људи у Палати уметности најпре упознати са српским стваралаштвом кроз Тајчевићевих Седам балканских игара за оркестар. Паганинијев Први виолински концерт и Равеловог Циганина, са Филхармонијом ће извести Криштоф Борати, један од најзначајнијих мађарских уметника своје генерације који наступа са реномираним оркестрима широм света. Редовни сарадник Београдске филхармоније, Фабрис Болон, заокружиће концертно представљање нашег оркестра уз магичне звуке Жар птице Стравинског.
 
Палата уметности МУПА представља најјачи културни бренд и најмодернију институцију културе у Мађарској. Више од десет година, у својим концертним сезонама нуди догађаје врхунског квалитета, а кроз различите жанрове уводи нове и модерне трендове у споју са мађарском и европском традицијом. Само здање представља једно од најмодернијих храмова уметности у Европи, чија је дворана, замишљена као савремена готска катедрала, чувена по врхунској акустици и техничким могућностима. Одмах након инаугурације, уврштена је у првих пет дворана на свету што су убрзо потврдили уметници светског реномеа.
 
Позив из овако престижне институције за Београдску филхармонију представља изузетну част и прилику за међународну промоцију на којој оркестар активно ради, као и за презентацију наше земље. У својој историји, Београдска филхармонија је наступала у Будимпешти у три наврата, а последњи је био 1980. године.