09/02/23

Beogradska filharmonija: od Koncerta za ptice do čuvene Finlandije

Beogradska filharmonija izvodi program u znaku Helsinkija zajedno sa dirigentom Geritom Prisnicem i violinistkinjom Elinom Vahalom, u petak 10. februara na Kolarcu (20č). Veče finskih kompozitora obuhvata program od neobičnog Koncerta za ptice i orkestar Rautavare do premijernog izvođenja Sedme simfonije Sibelijusa.

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu” stiže do Helsinkija i predstavlja finsku muziku koja od svojih početaka do današnjeg dana dominira kulturnom scenom. Filharmonijsko “izviđanje” finskog muzičkog terena kreće od Arktika uz neobičnu Rautavarinu kompoziciju “Kantus Arktikus”, napisanu za orkestar i traku. Publika će čuti snimke različitih zvukova ptica, zabeleženih blizu Arktičkog kruga na severu Finske, a koji zajedno sa orkestrom stvaraju nesvakidašnju zvučnu sliku.

Finska violinistkinja Elina Vahala, gošća mnogih orkestara visokog profila širom sveta, prvi put nastupa sa Filharmonijom i izvodi delo koje joj je posvetio nedavno preminuli kompozitor Jako Kusisto. Živopisni i dramatični Koncert za violinu i orkestar, Elina će izvesti na instrumentu Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1780. godine.

Nosilac “lične karte” finske muzike koja je snažno oslonjena na svoju narodnu tradiciju je svakako Jan Sibelijus. Beogradska filharmonija prvi put izvodi Sedmu simfoniju ovog kompozitora, a koncert kruniše jedno od njegovih najpoznatijih dela ali i čitave finske klasične muzike. Simfonijska poema „Finlandija“ himničnog karaktera, zaokružuje koncert u petak sa Geritom Prisnicem, za koga važi da je “pravi mađioničar sa dirigentskom palicom”.