09/02/23

Београдска филхармонија: од Концерта за птице до чувене Финландије

Београдска филхармонија изводи програм у знаку Хелсинкија заједно са диригентом Геритом Присницем и виолинисткињом Елином Вахалом, у петак 10. фебруара на Коларцу (20 часова). Вече финских композитора обухвата програм од необичног Концерта за птице и оркестар Раутаваре до премијерног извођења Седме симфоније Сибелијуса.

Филхармонијска сезона “На добром путу” стиже до Хелсинкија и представља финску музику која од својих почетака до данашњег дана доминира културном сценом. Филхармонијско “извиђање” финског музичког терена креће од Арктика уз необичну Раутаварину композицију “Кантус Арктикус”, написану за оркестар и траку. Публика ће чути снимке различитих звукова птица, забележених близу Арктичког круга на северу Финске, а који заједно са оркестром стварају несвакидашњу звучну слику.

Финска виолинисткиња Елина Вахала, гошћа многих оркестара високог профила широм света, први пут наступа са Филхармонијом и изводи дело које јој је посветио недавно преминули композитор Јако Кусисто. Живописни и драматични Концерт за виолину и оркестар, Елина ће извести на инструменту Ђованија Батисте Гвадањинија из 1780. године.

Носилац “личне карте” финске музике која је снажно ослоњена на своју народну традицију је свакако Јан Сибелијус. Београдска филхармонија први пут изводи Седму симфонију овог композитора, а концерт крунише једно од његових најпознатијих дела али и читаве финске класичне музике. Симфонијска поема „Финландија“ химничног карактера, заокружује концерт у петак са Геритом Присницем, за кога важи да је “прави мађионичар са диригентском палицом”.