02/03/22

Beogradska filharmonija predstavlja dirigenta Stanislava Kočanovskog i violinistu Marka Buškova na koncertu u petak, 4. marta na Kolarcu (20h). Nove muzičke snage čija imena dominiraju evropskom koncertnom scenom, nastupaju u filharmonijskoj sezoni prvi put, a na programu su dela Korngolda i Malera.

Violinista Mark Buškov, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i gost vodećih muzičkih kuća, pleni publiku i kritiku ne samo autentičnim izvođenjima već i načinom na koji muzikom komunicira sa slušaocima. U njegovom nastupu uživaće ne samo ljubitelji violine već i filmske muzike budući da mladi solista izvodi delo oskarovca –  Eriha Volfganga Korngolda. Ime ovog kompozitora čitamo uz velika glumačka imena na odjavnim špicama brojnih filmova zlatnog Holivuda poput „Avantura Robina Huda” ili “Morskog sokola”. Njegov violinski koncert predstavlja oba sveta – holivudsku filmsku muziku ali i sofisticirani klasični muzički jezik. U ovom delu mogu se čuti teme iz filmova “Druga zora”, “Huares”, “Jadni Entoni”, kao i tema iz filma Erola Flina – “Kraljević i prosjak”, a za „Avanture Robina Huda” dobio je Oskara za muziku.

Nije slučajno što će maestralna muzika Gustava Malera ispuniti centralni deo ovog koncertnog programa, budući da je čuveni kompozitor bio Korngoldov mladalački uzor i mentor. Prvu simfoniju poznatu pod nazivom “Titan”, tumači Stanislav Kočanovski koji se smatra jednim od najperspektivnijih dirigenata u Evropi, širokog spektra simfonijskog i operskog repertoara. On staje pred filharmonijski orkestar prvi put uz Malerovog Titana, koja je ujedno jedna od omiljenih i najčešće izvođenih kompozicija na repertoaru Beogradske filharmonije, a u ovoj prilici čuće se njena ređe izvođena verzija sa stavom “Blumine”. Ulaznice u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.