02/03/22

Београдска филхармонија представља диригента Станислава Кочановског и виолинисту Марка Бушкова на концерту у петак, 4. марта на Коларцу (20 часова). Нове музичке снаге чија имена доминирају европском концертном сценом, наступају у филхармонијској сезони први пут, а на програму су дела Корнголда и Малера.

Виолиниста Марк Бушков, добитник бројних међународних награда и гост водећих музичких кућа, плени публику и критику не само аутентичним извођењима већ и начином на који музиком комуницира са слушаоцима. У његовом наступу уживаће не само љубитељи виолине већ и филмске музике будући да млади солиста изводи дело оскаровца – Ериха Волфганга Корнголда. Име овог композитора читамо уз велика глумачка имена на одјавним шпицама бројних филмова златног Холивуда попут „Авантура Робина Худа” или “Морског сокола”. Његов виолински концерт представља оба света – холивудску филмску музику али и софистицирани класични музички језик. У овом делу могу се чути теме из филмова “Друга зора”, “Хуарес”, “Јадни Ентони”, као и тема из филма Ерола Флина – “Краљевић и просјак”, а за „Авантуре Робина Худа” добио је Оскара за музику.

Није случајно што ће маестрална музика Густава Малера испунити централни део овог концертног програма, будући да је чувени композитор био Корнголдов младалачки узор и ментор. Прву симфонију познату под називом “Титан”, тумачи Станислав Кочановски који се сматра једним од најперспективнијих диригената у Европи, широког спектра симфонијског и оперског репертоара. Он стаје пред филхармонијски оркестар први пут уз Малеровог Титана, која је уједно једна од омиљених и најчешће извођених композиција на репертоару Београдске филхармоније, а у овој прилици чуће се њена ређе извођена верзија са ставом “Блумине”.

Улазнице у продаји на филхармонијској благајни као и онлајн.