14/03/23

Beogradska filharmonija nastupa pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa i predstavlja čuvenu violinistkinju Karolin Vidman, u petak, 17. marta (Kolarac, 20h). Kao i proteklih dvadeset godina, koncert u drugoj nedelji marta, Filharmonija posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“, posvećena muzičkim portretima svetskih metropola, stiže do Londona, a program koncerta donosi dela tri poznata kompozitora sa Ostrva – Voltona, Britna i Von Vilijamsa. Kao solistkinja nastupa izuzetno svestrana umetnica Karolin Vidman koja će izvesti Koncert za violinu i orkestar, Bendžamina Britna.

Pored toga što je solistkinja izuzetne karijere sa redovnim nastupima sa Berlinskom filharmonijom, Pariskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si radija, Elbfilharmonijom i sa istaknutim dirigentima kao što su Ser Sajmon Retl, Rikardo Šaji, Vladimir Jurovski, Alan Gilbert – posebna sfera interesovanja Karolin Vidman je povezivanje sa drugim oblicima umetnosti. Tako je poznata violinistkinja bila učesnica umetničkog performansa Marine Abramović, nastupala na koreografskim koncertima sa čuvenom plesnom trupom Saša Volc Kompani, svirala na fudbalskom stadionu u Frankfurtu i osmislila koncertne programe koji će se izvoditi u Muzejima moderne umetnosti u Kelnu i Frankfurtu. Karolin se prvi put predstavlja beogradskoj publici i to na Gvadanjinijevoj violini iz 1782. Godine

Program inspirisan Londonom, predvodi rođeni Britanac i veliki filharmonijski prijatelj, maestro Hauard Grifits, imenovan za člana Britanske imperije i nosilac Ordena zasluga za umetnička dostignuća i društveno zalaganje. Koncert otvara Voltonov “Skapino” koji pršti od briljantnih zvukova, a toj atmosferi se suprotstavlja emotivnost Britnovog Koncerta kao i “Londonska simfonija” Von Vilijamsa, koje evociraju strah pred početak oba svetska rata. Ulaznice za koncert u prodaji na blagajni Beogradske filharmonije, kao i onlajn.