14/03/23

Београдска филхармонија наступа под диригентском палицом Хауарда Грифитса и представља чувену виолинисткињу Каролин Видман, у петак, 17. марта (Коларац, 20х). Као и протеклих двадесет година, концерт у другој недељи марта, Филхармонија посвећује успомени на Зорана Ђинђића.

Филхармонијска сезона „На добром путу“, посвећена музичким портретима светских метропола, стиже до Лондона, а програм концерта доноси дела три позната композитора са Острва – Волтона, Бритна и Вон Вилијамса. Као солисткиња наступа изузетно свестрана уметница Каролин Видман која ће извести Концерт за виолину и оркестар, Бенџамина Бритна.

Поред тога што је солисткиња изузетне каријере са редовним наступима са Берлинском филхармонијом, Париским оркестром, Симфонијским оркестром Би-Би-Си радија, Елбфилхармонијом и са истакнутим диригентима као што су Сер Сајмон Ретл, Рикардо Шаји, Владимир Јуровски, Алан Гилберт – посебна сфера интересовања Каролин Видман је повезивање са другим облицима уметности. Тако је позната виолинисткиња била учесница уметничког перформанса Марине Абрамовић, наступала на кореографским концертима са чувеном плесном трупом Саша Волц Компани, свирала на фудбалском стадиону у Франкфурту и осмислила концертне програме који ће се изводити у Музејима модерне уметности у Келну и Франкфурту. Каролин се први пут представља београдској публици и то на Гвадањинијевој виолини из 1782. Године.

Програм инспирисан Лондоном, предводи рођени Британац и велики филхармонијски пријатељ, маестро Хауард Грифитс, именован за члана Британске империје и носилац Ордена заслуга за уметничка достигнућа и друштвено залагање. Концерт отвара Волтонов “Скапино” који пршти од бриљантних звукова, а тој атмосфери се супротставља емотивност Бритновог Концерта као и “Лондонска симфонија” Вон Вилијамса, које евоцирају страх пред почетак оба светска рата. Улазнице за концерт у продаји на благајни Београдске филхармоније, као и онлајн.