Languages

Hauard Grifits

Hauard Grifits rođen je u Engleskoj i studirao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu. Od 1981. godine živi u Švajcarskoj. Od 1996. do 2006. godine bio je umetnički direktor i šef-dirigent Ciriškog kamernog orkestra, čiju je dugu i odličnu tradiciju uspešno nastavio i razvijao. Ovo je uključivalo i mnoge turneje po Evropi, SAD-u i Kini, na šta su oduševljeno reagovali javnost i mediji, kako u Švajcarskoj, tako i u inostranstvu.

Od 2007. do 2018. godine, Hauard Grifits bio je generalni muzički direktor Brandenburškog državnog orkestra u Frankfurtu. Mediji su sa oduševljenjem dočekali početak njegove prve sezone, 2007. godine: Hauard Grifits je odmah jasno stavio do znanja kuda će ići put sa njim i državnim orkestrom: do laganosti, lakoće i transparentnosti… pored sve ekspresivne jednostavnosti i emotivnog intenziteta, suptilnost i tematski razvoj odjednom su postali očigledni… Sad smo radoznali i uzbuđeni zbog Grifitsovih ostalih repertoarskih otkrovenja. (MOZ)

Takođe, nastupao je i kao gostujući dirigent sa mnogim vodećim orkestrima širom sveta, kao što su Kraljevska filharmonija iz Londona, Londonska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske, Simfonijski orkestar Moskovskog radija Čajkovski, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Izraelska filharmonija, Orkestar doba prosvetiteljstva, Varšavska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Bazela i London Mozart Players, zatim Nacionalni orkestar Španije, Simfonijski orkestar iz Tajpeja, razni radio orkestri u Nemačkoj (orkestar NDR-a, Radiofilharmonija iz Hanovera, Kelna, Frankfurta), zatim Poljski kamerni orkestar, Engleski kamerni orkestar i Severna simfonija iz Velike Britanije.

Pored toga, Hauard Grifits se redovno bavi savremenom muzikom. Sa Kolegijum Novum iz Ciriha, režirao je švajcarsku premijeru Rekvijema Hansa Vernera Hencea u prisustvu kompozitora i takođe je blisko sarađivao sa kompozitorima kao što su Sofija Gubajdulina, Džordž Kramb, Arvo Pert i Maurisio Kagel.

Hauard Grifits je uvek oduševljen novim, neobičnim projektima: sa Bazelskim simfonijskim orkestrom izveo je Osmu simfoniju Gustava Malera, Simfonija hiljade, sa preko hiljadu učesnika; zajedno sa Ciriškim kamernim orkestrom (ZKO), kreirani su uspešni krosover projekti sa Đorom Fajdmanom, Robijem Lakatošem, Burhanom Očalom ili Abdulahom Ibrahimom; sa velikim uspehom dirigovao je i originalnu muziku za filmove Čarlsa Čaplina uživo sa ZKO za filmsku projekciju na velikom platnu.

Više od 150 CD snimaka različitih izdavača (Vorner, Univerzal, CPO, Soni, Koh i drugi) svedoče o širokom umetničkom spektru Hauarda Grifitsa. Na primer, ti snimci sadrže dela savremenih švajcarskih i turskih kompozitora, a tu su i prvi snimci ponovo otkrivene muzike iz 18. i 19. veka. Ovo uključuje i više od 40 simfonija Betovenovih savremenika i ranog romantizma. Njegovi snimci svih osam simfonija Betovenovog učenika Ferdinanda Risa dobili su velike pohvale od kritičara širom sveta. Čitaoci engleskog časopisa Classic CD izabrali su Grifitsov snimak dela Džeralda Finzija za Klasični CD godine u ovoj kategoriji. Snimak sve četiri Bramsove simfonije takođe je dobio velike pohvale: …rezultat je uzbudljivo pulsirajuća reprodukcija simfonija… Međutim, takvi uzleti mašte mogući su samo uz zvučno telo koje stvara muziku na najvišem nivou i zasniva se na poverenju sa dirigentom. To isto važi i za odličan, veoma motivisan Brandenburški državni orkestar iz Frankfurta. (Radioswissclassic)

Hauard Grifits nastupa sa brojnim renomiranim umetnicima, uključujući Morisa Andrea, Ketlin Betl, Džošuu Bela, Rudolfa Buhbindera, Ogustina Dimeja, ser Džejmsa Golveja, Ketlin Betl, Renoa i Gotjea Kapisona, Evelin Gleni, Editu Gruberovu, Mišu Majskog, Giher i Siher Pekinel, Mihaila Pletnjova, Julijana Rahlina, Vadima Rjepina, Marije Žoao Pireš, Fazila Saja, Gila Šahama, Sare Čang i Tomasa Cetmajera.

Pored saradnje sa renomiranim solistima i orkestrima, Hauard Grifits je izuzetno posvećen podršci i promovisanju mladih muzičara. To se ogleda u njegovom radu u fondaciji Orfeum za promociju mladih solista, čiji je umetnički direktor od 2000. godine. Pored toga, posebno se zalaže za muzički rad sa decom i mladima: Dok je bio umetnički direktor Brandenburškog državnog orkestra, bio je pokretač obimnih obrazovnih projekata sa nekoliko stotina učenika godišnje – za to je orkestar dobio specijalnu nagradu nemačke orkestarske fondacije Inovativni orkestar.
Pored toga, već je napisao tri uspešne muzičke knjige za decu u saradnji sa švajcarskom izdavačkom kućom Musik Hug: Veštica i maestro, Orkestarski miševi i Leteći orkestar, od kojih je svaka izdata sa CD-om koncertne verzije sa spikerom i sve tri dobile su više nagrada.

Hauard Grifits je 2006. godine imenovan za člana Britanske imperije (MBE) na godišnjoj novogodišnjoj listi počasti, koju je kraljica Elizabeta II objavila za Novu godinu, a u junu 2019. oblast Brandenburg mu je dodelila Orden zasluga za njegova umetnička dostignuća i društveno zalaganje.