Languages

Hauard Grifits

Hauard Grifits je rođen u Engleskoj i studirao je na Kralјevskom muzičkom koledžu u Londonu. Od 1981. godine živi u Švajcarskoj. Hauard Grifits je deset godina radio kao umetnički direktor Ciriškog kamernog orkestra, a sa brojnim vodećim orkestrima nastupa kao gostujući dirigent širom sveta. Neki od njih su Kralјevska filharmonija iz Londona, Nacionalni orkestar Francuske, Simfonijski orkestar Čajkovski Moskovskog radija, Izraelska filharmonija, Orkestar prosvetitelјstva, Varšavska filharmonija, Bazelski simfonijski orkestar, kamerni orkestar London Mocart plejers, Nacionalni orkestar Španije, razni orkestri nemačkih radija (severnonemački, južnonemački i zapadnonemački), Polјski kamerni orkestar, kao i Engleski kamerni orkestar i Severni simfonijski orkestar.

 

U periodu od 1996. do 2006. godine, Hauard Grifits je obavlјao funkciju umetničkog direktora i glavnog dirigenta Ciriškog kamernog orkestra, čiju dugu tradiciju izuzetnosti je sa velikim uspehom nastavio u svakom smislu. Nјegov rad sa ovim orkestrom je sadržao i dugačke turneje po Evropi, Sjedinjenim Državama i Kini, na koje su sa jednakim oduševlјenjem reagovali i slušaoci i kritičari, kako u Švajcarskoj tako i u inostranstvu.

 

Počev od sezone 2007/08. Hauard je umetnički direktor Državnog orkestra Brandenburga. Kritičari su imali puno reči hvale za njegov prvi koncert u sezoni, pa je Hauard Grifits odmah jasno stavio na znanje kojim putem će povesti Državni orkestar: putem svetlosti, spokojstva i prozračnosti. […] Sasvim odvojeno od svih emocionalnih napregnutosti i izražajne jednostavnosti, nijanse i tematski razvoji koji bi u suprotnom bili potoplјeni u neuzburkano more nota odjednom su postali čujni. To nam budi znatiželјu da čujemo još Grifitovih prosvetlјujućih izvedbi tog repertoara. (MOZ)

 

Hauard Grifits je, takođe, posvećen redovnim izvođenjima savremene muzike. Neki od njegovih angažmana na ovom planu su dirigovanje Ciriškim orkestrom Kolegijum novum na švajcarskoj praizvedbi Rekvijema Hansa Vernera Hencea u prisustvu samog kompozitora, kao i bliska saradnja sa kompozitorima kao što su Sofija Gubajdulina, Džordž Kramb, Arvo Pert i Maurisio Kagel.

 

Hauard Grifits je uvek otvoren za nove, nekonvencionalne projekte. Sa Bazelskim simfonijskim orkestrom, na primer, dirigovao je Osmu simfoniju Gustava Malera – „Simfonija hilјade“, sa više od hilјadu izvođača. U saradnji sa Ciriškim kamernim orkestrom, Hauard Grifits je realizovao uspešne projekte mešanja žanrova (krosover), poput projekata sa Gjorom Fajdman, Robijem Lakatošom, Burhanom Odžalom ili Abdulahom Ibrahimom. Grifits je, takođe, ostvario zapažene uspehe sa Ciriškim kamernim orkestrom dirigujući originalnu muziku za filmove Čarlsa Čaplina, koja je pratila filmove koji su projektovani na platno.

 

Više od šezdeset izdanja za različite diskografske kuće (uklјućujući i Vorner, Univerzal, cpo, Soni i Koh) svedoče o širokom umetničkom dijapazonu Hauarda Grifitsa. Ta izdanja sadrže dela savremenih švajcarskih i turskih kompozitora, kao i premijerne snimke novootkrivenih kompozicija iz 18. i 19. veka. Grifitsovi snimci svih osam simfonija Betovenovog učenika Ferdinanda Risa dobili su izvandredne kritike širom sveta. Čitaoci britanskog časopisa Klasik CD izglasali su Grifitsove snimke dela Džeralda Finzija za „Klasični album godine“ u ovog kategoriji.

 

Hauard Grifits nastupa sa brojnim slavnim umetnicima, kao što su Moris Andre, Ketlin Betl, Džošua Bel, Rudolf Buhbinder, Ogisten Dime, ser Džejms Galvej, Bruno Leonardo Gelber, Evelin Gleni, Edita Gruberova, Miša Majski, Oli Mustonen, Giher i Siher Pekinel, Mihail Pletnjov, Julijan Rahlin, Vadim Repin, Marija Žoao Pireš, Fazil Saj, Gil Šaham i Tomas Cetmair. Pored saradnje sa čuvenim solistima i orkestrima, Hauard Grifits je, takođe, izuzetno posvećen pomaganju i promovisanju mladih muzičara. To se ogleda u njegovom radu za Fondaciju za usavršavanje mladih solista Orfej, čiji je umetnički direktor od 2000. godine.

 

Na Novogodišnjoj počasnoj listi, koju svake nove godine objavlјuje britanska kralјica Elizabeta II, Hauard Grifits je imenovan za Člana Britanske imperije, kao priznanje za njegov doprinos muzičkom životu Švajcarske.