28/09/16

Svetski priznati turski pijanista i kompozitor Fazil Saj, ponovo u obe uloge sa Beogradskom filharmonijom, nastupa u okviru ciklusa „Za avanturiste”, u petak, 30. septembra (Kolarac, 20h). Pod upravom Hauarda Grifitsa, Fazil Saj izvodi svoju „Tišinu Anadolije”, kojoj prethodi „Radost ponovnog susreta” Anje Đorđević, nastala kao porudžbina Beogradske filharmonije. Senzualna „Šeherezada”, Rimskog Korsakova zaokružuje veče filharmonijskih avantura.
 
Jedan od najautentičnijih umetnika današnjice, kontroverzni Fazil Saj oduševlјava publiku i kritičare već više od 25 godina, koncertima koji predstavljaju retkost u svetu klasične muzike. Sajovi nastupi su neposredni i uzbudlјivi, a isto se može reći i za njegove kompozicije orijentalnog prizvuka oslobođenog, improvizacionog načina mišlјenja.
 
Nakon četiri godine, i to ponovo u tandemu sa dirigentom Grifitsom, vraća se u Filharmoniju saTišinom Anadolije – njegovim trećim klavirskim koncertom nastalim 2001. godine kao narudžbina francuskog radija. Fazil Saj je od 2008. godine ambasador Evropske unije za kulturu, a poznat je i kao  jedan u nizu intelektualaca i umetnika u Turskoj koji su sudski gonjeni zbog izražavanja mišljenja protiv proislamske vlade.
 
„Radost ponovnog susreta“ kompozitorke Aleksandre Anje Đorđević, nastala je kao jedna od pet porudžbina Beogradske filharmonije u koncertnoj sezoni 2016/2017 u skladu sa tematskim ciklusima. Anja je ovom kompozicijom pružila svoje viđenje „avanture“, s obzirom na to da se posle 20 godina bavljenja drugim žanrovima vratila simfonijskoj muzici nakon poziva Beogradske filharmonije. Tako i naslov kompozicije direktno opisuje njen rad na partituri: „Nova kreativna energija, ali iskustvo i pozitivna emocija spram muzičara orkestra sa kojima sam sarađivala u drugim projektima, učinili su da rad na ovom delu nosi posebnu stvaralačku radost”, rekla je autorka koja je komponovala muziku za brojne pozorišne i savremene plesne predstave, dokumentarne filmove i multimedijalne projekte. Dobitnik je nagrade Stevan Mokranjac 2002. godine.
 
Čest gost Beogradske filharmonije, dirigent Hauard Grifits, nastupa sa brojnim slavnim umetnicima kao i sa vodećim orkestrima širom sveta. Uvek otvoren za nove, nekonvencionalne projekte, predvodi prvi u nizu koncerata namenjen filharmonijskim avanturistima.