28/09/16

Светски признати турски пијаниста и композитор Фазил Сај, поново у обе улоге са Београдском филхармонијом, наступа у оквиру циклуса „За авантуристе”, у петак, 30. септембра (Коларац, 20 часова). Под управом Хауарда Грифитса, Фазил Сај изводи своју „Тишину Анадолије”, којој претходи „Радост поновног сусрета” Ање Ђорђевић, настала као поруџбина Београдске филхармоније. Сензуална „Шехерезада”, Римског Корсакова заокружује вече филхармонијских авантура.
 
Један од најаутентичнијих уметника данашњице, контроверзни Фазил Сај одушевљава публику и критичаре већ више од 25 година, концертима који представљају реткост у свету класичне музике. Сајови наступи су непосредни и узбудљиви, а исто се може рећи и за његове композиције оријенталног призвука ослобођеног, импровизационог начина мишљења.
 
Након четири године, и то поново у тандему са диригентом Грифитсом, враћа се у Филхармонију саТишином Анадолије – његовим трећим клавирским концертом насталим 2001. године као наруџбина француског радија. Фазил Сај је од 2008. године амбасадор Европске уније за културу, а познат је и као  један у низу интелектуалаца и уметника у Турској који су судски гоњени због изражавања мишљења против происламске владе.
 
„Радост поновног сусрета“ композиторке Александре Ање Ђорђевић, настала је као једна од пет поруџбина Београдске филхармоније у концертној сезони 2016/2017 у складу са тематским циклусима. Ања је овом композицијом пружила своје виђење „авантуре“, с обзиром на то да се после 20 година бављења другим жанровима вратила симфонијској музици након позива Београдске филхармоније. Тако и наслов композиције директно описује њен рад на партитури: „Нова креативна енергија, али искуство и позитивна емоција спрам музичара оркестра са којима сам сарађивала у другим пројектима, учинили су да рад на овом делу носи посебну стваралачку радост”, рекла је ауторка која је компоновала музику за бројне позоришне и савремене плесне представе, документарне филмове и мултимедијалне пројекте. Добитник је награде Стеван Мокрањац 2002. године.
 
Чест гост Београдске филхармоније, диригент Хауард Грифитс, наступа са бројним славним уметницима као и са водећим оркестрима широм света. Увек отворен за нове, неконвенционалне пројекте, предводи први у низу концерата намењен филхармонијским авантуристима.