02/11/16

Beogradska filharmonija nastavlja da svira „Za početnike“ i to dva puta, u četvrtak i petak, 3. i 4. novembra (Kolarac, 20h). Uz legendu pijanizma, Stivena Kovačevića, koji će izvesti Mocartov klavirski koncert br. 24, japanski dirigent Eiđi Oue doneće pravu poslasticu za početnike – Petu Betovenovu simfoniju. Seriju porudžbina Beogradske filharmonije u koncertnoj sezoni 2016/17 zatvara najmlađi od odabranih kompozitora – Draško Adžić, kompozicijom „Talus“.
 
Prema rečima kompozitora, Talus, katalog oronima za simfonijski orkestar” je muzika o svim onim asocijacijama koje se pobuđuju na pomisao o dalekim i nepristupačnim planinskim masivima. Inspirisan imenima planinskih venaca i njihovim vrhovima, Draško Adžić istražuje poetiku kojom zrače, kao i paganska verovanja po kojima se na “vrhovima brda nebo oslanja na zemlјu.”
 
Čest gost Filharmonije i miljenik beogradske publike, dirigent Eiđi Oue, predvodiće otvaranje ciklusa koji će i ove godine „Početnicima“ odškrinuti vrata simfonijske muzike kroz kapitalna simfonijska ostvarenja:
 
„Ciklus ’Za početnike’ Beogradske filharmonije nas na duboko promišljen način podseća da smo uvek početnici pred neponovljivom lepotom muzičkog iskustva. Tu širu sliku jasno vidimo kroz programsku koncepciju ovog koncerta koji istražuje različite vrste ’početaka’. Remek-dela kao što je Peta Betovenova simfonija, važno je izvoditi da bi se nova publika uvela u magični svet klasične muzike. S druge strane, svi smo početnici kada su nove kompozicije u pitanju, privilegovani da po prvi čujemo svetsku premijeru kao što je delo mladog Adžića“, rekao je Eiđi Oue, dirigent svetske slave poznat po autentičnom stilu dirigovanja i jedinstvenoj energiji.
 
Prvi put sa Beogradskom filharmonijom, jedan od najcenjenijih muzičara starije generacije, Stiven Kovačević, izvešće Mocartov klavirski koncert u c-molu. Nastupao je sa mnogim najbolјim svetskim orkestrima i dirigentima, kao što su Kurt Mazur, Sajmon Retl i Đerđ Šolti i zaslužio veliki uspeh i divlјenje muzičkog sveta svojim nastupima.
 
Četiri tona čuvenog, početnog motiva iz Pete Betovenove simfonije, odzvanjaće dve koncertne večeri za redom. I u ovoj sezoni, Beogradska filharmonija nastavlja sa uspešnim projektom ponovljenih koncerata – „Filharmanija – zato što jednom nije dovoljno“. Uvodeći pet novih termina četvrtkom, naša Filharmonija sledi praksu najbolјih svetskih orkestara koji ponavljaju svoje programe. Ovom produkcijskom novinom rešava se i problem velike potražnje za ulaznicama, koje su već godinama rasprodate znatno pre početka sezone.