02/11/16

Београдска филхармонија наставља да свира „За почетнике“ и то два пута, у четвртак и петак, 3. и 4. новембра (Коларац, 20 часова). Уз легенду пијанизма, Стивена Ковачевића, који ће извести Моцартов клавирски концерт бр. 24, јапански диригент Еиђи Оуе донеће праву посластицу за почетнике – Пету Бетовенову симфонију. Серију поруџбина Београдске филхармоније у концертној сезони 2016/17 затвара најмлађи од одабраних композитора – Драшко Аџић, композицијом „Талус“.
 
Према речима композитора, Талус, каталог оронима за симфонијски оркестар” је музика о свим оним асоцијацијама које се побуђују на помисао о далеким и неприступачним планинским масивима. Инспирисан именима планинских венаца и њиховим врховима, Драшко Аџић истражује поетику којом зраче, као и паганска веровања по којима се на “врховима брда небо ослања на земљу.”
 
Чест гост Филхармоније и миљеник београдске публике, диригент Еиђи Оуе, предводиће отварање циклуса који ће и ове године „Почетницима“ одшкринути врата симфонијске музике кроз капитална симфонијска остварења:
 
„Циклус ’За почетнике’ Београдске филхармоније нас на дубоко промишљен начин подсећа да смо увек почетници пред непоновљивом лепотом музичког искуства. Ту ширу слику јасно видимо кроз програмску концепцију овог концерта који истражује различите врсте ’почетака’. Ремек-дела као што је Пета Бетовенова симфонија, важно је изводити да би се нова публика увела у магични свет класичне музике. С друге стране, сви смо почетници када су нове композиције у питању, привилеговани да по први чујемо светску премијеру као што је дело младог Аџића“, рекао је Еиђи Оуе, диригент светске славе познат по аутентичном стилу дириговања и јединственој енергији.
 
Први пут са Београдском филхармонијом, један од најцењенијих музичара старије генерације, Стивен Ковачевић, извешће Моцартов клавирски концерт у ц-молу. Наступао је са многим најбољим светским оркестрима и диригентима, као што су Курт Мазур, Сајмон Ретл и Ђерђ Шолти и заслужио велики успех и дивљење музичког света својим наступима.
 
Четири тона чувеног, почетног мотива из Пете Бетовенове симфоније, одзвањаће две концертне вечери за редом. И у овој сезони, Београдска филхармонија наставља са успешним пројектом поновљених концерата – „Филхарманија – зато што једном није довољно“. Уводећи пет нових термина четвртком, наша Филхармонија следи праксу најбољих светских оркестара који понављају своје програме. Овом продукцијском новином решава се и проблем велике потражње за улазницама, које су већ годинама распродате знатно пре почетка сезоне.