17/03/16

Velika ledi u svetu dirigenata, Džejn Glover iz Velike Britanije, zajedno sa Beogradskom filharmonijom predstavlјa muziku svojih sunarodnika, u petak, 17. marta (Kolarac, 20 č). Pored Elgarovog Koncerta za violončelo u izvođenju Danijela Milera-Šota, britanski repertoar upotpunjuju kompozicije Ralfa Von Vilijamsa i Majkla Tipita, a tematski zaokružuje Hajdnova simfonija 102 iz ciklusa Londonskih simfonija.
 
Na “britanskom” koncertu u okviru ciklusa “Za početnike”, publika će imati priliku da čuje dve fantazije na teme starih majstora, Tomasa Talisa i Arkanđela Korelija, obe u tumačenju britanskih autora različitih epoha i stilskih izraza: Ralfa Von Vilijamsa i Majkla Tipita. Duhoviti repertoarski osvrt predstavlјa deseta od ukupno dvanaest Londonskih simfonija Jozefa Hajdna, koje su nastale u vreme kompozitorovog boravka u Engleskoj, inače najplodnijeg i najsrećnijeg perioda njegovog stvaralačkog i životnog veka.
 
“Veoma me raduje što ću zajedno sa Beogradskom filharmonijom predstaviti britansku muziku sa namerom da dočaramo sve njene specifičnosti. Te karakteristike se odnose na vezu sa prošlošću, pastoralnost, poetičnost, i naravno, čisti humor koji ćemo čuti iz Hajdnovog klasicizma”, rekla je Džejn Glover čija dirigentska karijera traje preko četiri decenije. Poslednji put je sa Filharmonijom nastupala pre dve godine u okviru ciklusa “Na visokim potpeticama”, posvećenom damama dirigentima.
 
Jedan od najpopularnijih koncerata za violončelo svih vremena, nastao iz pera velikog romantičara Edvarda Elgara, izvešće Danijel Miler-Šot, poznat širom sveta po svojim energičnim interpretacijama. Gostovanje virtuoznog violončeliste, koji nastupa u najpoznatijim dvoranama na svetu, realizovano je u saradnji sa Goethe- Institutom.
 
Ciklus “Za početnike” namenjen je “novajlijama” u klasičnoj muzici kao i iskusnim slušaocima koji iznova osećaju početničko uzbuđenje pred remek-delima muzičke literature. Ovaj koncert se tradicionalno posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića.