17/03/16

Велика леди у свету диригената, Џејн Гловер из Велике Британије, заједно са Београдском филхармонијом представља музику својих сународника, у петак, 17. марта (Коларац, 20 ч). Поред Елгаровог Концерта за виолончело у извођењу Данијела Милера-Шота, британски репертоар употпуњују композиције Ралфа Вон Вилијамса и Мајкла Типита, а тематски заокружује Хајднова симфонија 102 из циклуса Лондонских симфонија.
 
На “британском” концерту у оквиру циклуса “За почетнике”, публика ће имати прилику да чује две фантазије на теме старих мајстора, Томаса Талиса и Арканђела Корелија, обе у тумачењу британских аутора различитих епоха и стилских израза: Ралфа Вон Вилијамса и Мајкла Типита. Духовити репертоарски осврт представља десета од укупно дванаест Лондонских симфонија Јозефа Хајдна, које су настале у време композиторовог боравка у Енглеској, иначе најплоднијег и најсрећнијег периода његовог стваралачког и животног века.
 
“Веома ме радује што ћу заједно са Београдском филхармонијом представити британску музику са намером да дочарамо све њене специфичности. Те карактеристике се односе на везу са прошлошћу, пасторалност, поетичност, и наравно, чисти хумор који ћемо чути из Хајдновог класицизма”, рекла је Џејн Гловер чија диригентска каријера траје преко четири деценије. Последњи пут је са Филхармонијом наступала пре две године у оквиру циклуса “На високим потпетицама”, посвећеном дамама диригентима.
 
Један од најпопуларнијих концерата за виолончело свих времена, настао из пера великог романтичара Едварда Елгара, извешће Данијел Милер-Шот, познат широм света по својим енергичним интерпретацијама. Гостовање виртуозног виолончелисте, који наступа у најпознатијим дворанама на свету, реализовано је у сарадњи са Goethe- Institutom.
 
Циклус “За почетнике” намењен је “новајлијама” у класичној музици као и искусним слушаоцима који изнова осећају почетничко узбуђење пред ремек-делима музичке литературе. Овај концерт се традиционално посвећује успомени на премијера Зорана Ђинђића.