20/04/18

Orkestar harmonika iz Kragujevca održaće koncert u nedelju, 22. aprila u 12 časova u sali Beogradske filharmonije i promovisati svoje prvo CD izdanje “Pad Berlina”. Publika će imati jedinstvenu priliku da čuje kako na harmonikama zvuče kompozicije od Šostakoviča do Vagnera, i od Mokranjca do grupe Smak.

“U vreme mukotrpnih pokušaja da pronađemo prikladan prostor za promociju našeg audio albuma kako bi pokušali da motivišemo potencijalne donatore za odlazak na prestižan Festival harmonika u Puli, susreli smo se sa iskrenim razumevanjem i podrškom direktora Ivana Tasovca i celog tima Beogradske filharmonije. Uspostavlјanjem ove saradnje, koncert predstavlјa ispunjenje velikog cilјa Orkestra harmonika – Kragujevac, da se što kvalitetnije predstavi beogradskoj publici”, rekao je vođa orkestra, profesor Bojan Špica.

“Još jednom se pokazuje da je pored upornosti i truda, za veliki uspeh neophodan entuzijazam. Pored ovog kvaliteta, koji nedvosmisleno poseduje Orkestar harmonika iz Kragujevca, potpuna posvećenost cilju i razvoju kreativnosti upravo su vrednosti koje neguje Beogradska filharmonija. Institucija je snažna onoliko koliko je spremna da pomogne manjima da nađu svoj put ka uspehu, zato iz sve snage navijamo da naši mladi harmonikaši ostvare svoje snove”, rekao je Ivan Tasovac, direktor Filharmonije.

Orkestar harmonika Kragujevac jedan je od značajnijih orkestara akordeonista u sferi ozbiljne muzike. Čine ga najuspešniji učenici odseka za harmoniku srednje muzičke škole „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu, uz pojačanje profesora ove škole i studenata Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Pored toga što organizuje koncert ovog jedinstvenog orkestra, Beogradska filharmonija poklanja mladim harmonikašima ulaznice za koncert iz naredne sezone kada će sa Filharmonijom nastupiti Ksenija Sidorova, najbolja harmonikašica sveta (24. maj 2019).