10/03/20

Beogradska filharmonija izvodi ekskluzivan program zajedno sa dirigentom Markusom Bošom i superstarom na violončelu, Kijanom Soltanijem, i to na dva koncerta 12. i 13. marta (Kolarac, 20č). Na programu su dela Betovena i Šumana, a nastup u petak je tradicionalno posvećen uspomeni na Zorana Đinđića.

Program otvara muzička ekstravagancija – nedovršeno Betovenovo delo “Magbet” uvertira, rekonstruisana na osnovu kompjuterskog programa! Izvedena je u SAD-u 2001. godine na osnovu sačuvanih skica i njegovo je poslednje otkriveno delo. Publika će moći da proceni koliko ovo delo pripada Betovenu, a koliko je proizvod rekonstrukcije.

“U godini kada ceo svet obeležava Betovenov jubilej, smatram sjajnim potezom što Beogradska filharmonija istražuje njegova nedovršena dela i tako ponudi moguće odgovore. Orkestar je radoznao, borben kada je muzika u pitanju, uživam u zajedničkom radu i njihovoj otvorenosti”, rekao je dirigent Markus Boš, jedan od najistaknutijih ličnosti na nemačkoj dirigentskoj sceni i veoma tražen gostujući dirigent širom sveta.

Violončelista Kijan Soltani, od zvezde u usponu i debija u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna, postao je jedan od najupečatljivijih muzičara mlađe generacije. Nastupa sa najboljim orkestrima sveta, a nakon Beogradske, naredni koncert ima sa čuvenom Losanđeleskom filharmonijom. Izvešće Šumanov Koncert, delo čiji uspeh autor nije doživeo, a danas je jedno od najpopularnijih u literaturi za violončelo.

Na programu su još Betovenova simfonija br. 2 i Šumanova Uvertira, Skerco i Finale. Ulaznice za nastup u četvrtak su u prodaji, a sto karata za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta u petak, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.