10/03/20

Београдска филхармонија изводи ексклузиван програм заједно са диригентом Маркусом Бошом и суперстаром на виолончелу, Кијаном Солтанијем, и то на два концерта 12. и 13. марта (Коларац, 20ч). На програму су дела Бетовена и Шумана, а наступ у петак је традиционално посвећен успомени на Зорана Ђинђића.

Програм отвара музичка екстраваганција – недовршено Бетовеново дело “Магбет” увертира, реконструисана на основу компјутерског програма! Изведена је у САД-у 2001. године на основу сачуваних скица и његово је последње откривено дело. Публика ће моћи да процени колико ово дело припада Бетовену, а колико је производ реконструкције.

“У години када цео свет обележава Бетовенов јубилеј, сматрам сјајним потезом што Београдска филхармонија истражује његова недовршена дела и тако понуди могуће одговоре. Оркестар је радознао, борбен када је музика у питању, уживам у заједничком раду и њиховој отворености”, рекао је диригент Маркус Бош, један од најистакнутијих личности на немачкој диригентској сцени и веома тражен гостујући диригент широм света.

Виолончелиста Кијан Солтани, од звезде у успону и дебија у Златној сали бечког Музикферајна, постао је један од најупечатљивијих музичара млађе генерације. Наступа са најбољим оркестрима света, а након Београдске, наредни концерт има са чувеном Лосанђелеском филхармонијом. Извешће Шуманов Концерт, дело чији успех аутор није доживео, а данас је једно од најпопуларнијих у литератури за виолончело.

На програму су још Бетовенова симфонија бр. 2 и Шуманова Увертира, Скерцо и Финале. Улазнице за наступ у четвртак су у продаји, а сто карата за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта у петак, односно од 19 часова на благајни Коларца.