Languages

Kijan Soltani

Oduševljene recenzije i pozive za nastupe u vodećim svetskim koncertnim dvoranama pokrenule su ovog 26-godišnjeg muzičara da od zvezde u usponu postane jedan od najupečatljivijih muzičara ove generacije.

 

Kijan Soltani je napravio proboj na međunarodnoj sceni još dok je imao 19 godina, sa odlično primljenim debi nastupima u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna i na Šubertijadi u Hoenemsu. Aprila 2013. privukao je pažnju svetske muzičke javnosti pobedom na Međunarodnom takmičenju za violončelo Paulo u Helsinkiju, kada ga je časopis Ostinato pohvalio kao „solistu najvišeg nivoa među novom generacijom violončelista“.

 

U leto 2015. godine pridružio se pijanisti Danijelu Barenbojmu kao jedan od solista u Betovenovom Trostrukom koncertu, izvodeći ovo delo tokom nastupa Zapadno-istočnog Divan orkestra na koncertu u berlinskom Valdbine, na festivalima u Salcburgu i Lucernu, na BBC Proms-u u Londonu i u Teatru Kolon u Buenos Airesu.

 

Najznačajnije nastupe u sezoni 2017/18, imao je u Alte Oper u Frankfurtu, Filharmoniji u Parizu, Rojal Festival Holu u Londonu, Filharmoniji u Kelnu, Sali Pjer Bulez u Berlinu, Princ Regent teatru u Minhenu, Koncerthausu u Oslu, na Šubertijadi u Hoenemsu, kao i nastupe u Salcburgu, Verbijeu, Lucernu i na Uskršnjem festivalu u Eks-an-Provansu. Ponovo se pridružio Barenbojmu i Zapadno-istočnom Divan orkestru u izvedbi Štrausovog Don Kihota na svetskoj turneji tokom 2017. Njegov debi album za Dojče Gramofon, Home, koji uključuje dela za violončelo i klavir Šuberta, Šumana i Reze Valija, izdat je kao međunarodno izdanje u januaru 2018. godine.

 

Kijan Soltani je rođen 1992. godine u Bregencu, u Austriji, u porodici persijskih muzičara. Počeo je da svira violončelo sa četiri godine i imao je samo dvanaest godina kada se pridružio klasi Ivana Monigetija na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Izabran je za stipendistu Fondacije An-Sofi Muter 2014. godine i završio dalje studije kao član programa Mladi solisti na nemačkoj Akademiji Kronberg. Zaokružio je svoje muzčko obrazovanje na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu.

 

Kijan Soltani svira na violončelu ​​braće Granćino iz 1680. godine, koje mu je velikodušno pozajmio bečki “Merito String Instruments Trust”.