Languages

Kijan Soltani

The Times je ocenio Kiјana Soltanija kao izvanrednog violončelistu, a Gramophone je njegovo sviranje opisao kao čisto savršenstvo, koje karakteriše dubina izraza, osećaj individualnosti i tehničkog majstorstva, pored harizmatičnog scenskog nastupa i sposobnosti da stvori trenutnu emotivnu vezu sa publikom. Sada ga pozivaju vodeći svetski orkestri, dirigenti i promoteri resitala, što ga je od zvezde u usponu dovelo do jednog od violončelista o kojima se danas najviše govori.

U sezoni 2021/22 Soltani je pozvan da debituje sa orkestrima kao što su Nacionalna akademija Santa Ćećilija, Češka filharmonija, Bečki Radio ORF, Italijanski orkrestar Švajcarske, zatim Orkestar zapadnonemačkog radija iz Kelna i simfonijski orkestri iz Barselone i Pitsburga. Ponovo će nastupati sa Londonskom i Izraelskom filharmonijom, Bečkim simfonijskim orkestrom, Državnom kapelom iz Berlina i sa Orkestrom Tonhale iz Ciriha. Pored toga, Soltani kreće na velike orkestarske turneje, sa Zapadno-istočnim Divan orkestrom pod upravom Danijela Barenbojma, Filharmonijom iz Sankt Peterburga pod upravom Jurija Temirkanova, sa simfonijskim orkestrom Bečkog radija ORF pod upravom Marin Alsop i Kraljevskim filharmonijskim orkestrom pod upravom Vasilija Petrenka.

Među nedavnim orkestarskim nastupima, od značaja su bili oni sa Bečkom filharmonijom, Londonskom filharmonijom, Državnom kapelom iz Berlina, orkestrom NCPA iz Kine, i simfonijskim orkestrima Bostona i Čikaga. Soltani je bio rezidencijalni umetnik na Muzičkom festivalu u Šlezvig-Holštajnu u julu 2021. godine, na kojem je prezentovao jedan broj koncerata uključujući persijsko veče sa ansamblom Širaz. Soltani je započeo višegodišnju rezidenciju sa ciklusom Junge Wilde u Koncerthausu u Dortmundu u jesen 2018. Kao resitalista, Soltani je nedavno nastupao u Karnegi holu i na festivalima u Salcburgu i Lucernu, zatim u Vigmor Holu i sali Pjer Bulez u Berlinu, gde je bio pozvan da prezentuje veče muzike za violončelo.

Soltani je 2017. godine potpisao ekskluzivni ugovor o snimanju sa produkcijskom kućom Deutsche Grammophon i njegov prvi disk Home, koji se sastoji od dela za violončelo i klavir Šuberta, Šumana i Reze Valija, objavljen je 2018. godine uz velika međunarodna priznanja, a Grammophon je opisao snimak kao uzvišen. Soltani je od tada snimio diskove uključujući klavirska trija Dvoržaka i Čajkovskog sa Lahavom Šanijem i Renoom Kapisonom, snimljena uživo na Uskršnjem festivalu u Eks-an-Provansu 2018. u izdanju Warner Classics kao i Dvoržakov Koncert za violončelo sa Državnom kapelom iz Berlina pod upravom Danijela Barenbojma u avgustu 2020.

Tokom cele 2020. godine, Soltani je radio na svom najnovijem disku za Deutsche Grammophon koji je objavljen u oktobru 2021. Disk pod nazivom Cello Unlimited omaž je violončelu i filmskoj muzici. O disku, Soltani je napisao: Sve što ćete čuti na ovom albumu je napravljeno samo i isključivo sa mojim violončelom i sviram samo ja. Mogućnosti ovog instrumenta su neograničene i beskonačne, a album je napravljen u slavu ovog instrumenta i takođe epske filmske muzike.

Aprila 2013. privukao je pažnju svetske muzičke javnosti pobedom na Međunarodnom takmičenju za violončelo Paulo u Helsinkiju, kada ga je časopis Ostinato pohvalio kao solistu najvišeg nivoa među novom generacijom čelista.

Kijan Soltani je rođen 1992. godine u Bregencu, u Austriji, u porodici persijskih muzičara. Počeo je da svira violončelo sa četiri godine i imao je samo dvanaest godina kada se pridružio klasi Ivana Monigetija na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Izabran je za stipendistu Fondacije Ane-Sofi Muter 2014. godine i završio dalje studije kao član programa Mladi solisti na nemačkoj Akademiji Kronberg. Zaokružio je svoje muzčko obrazovanje na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu.

Kijan Soltani svira na violončelu The London, ex Boccherini Antonija Stradivarija, koje mu je ljubazno pozajmio velikodušni sponzor preko Međunarodnog gudačkog društva Beares.