23/11/21

Beogradska filharmonija priprema neobičnu plovidbu kroz repertoar inspirisan morem, pod upravom dirigenta Hauarda Grifitsa, u petak 26. novembra na Kolarcu od 20č. Prvi put pred filharmonijskim orkestrom, nastupa zvezda svestkih podijuma i nekadašnji vunderkind, violinista Ziju He.

Mladi violinista je sa samo 18 godina bio jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom. O njegovom talentu svedoče prestižne nagrade sa takmičenja Mocart u Salcburgu i takmičenja Jehudi Menjuhin, a 2014. godine bio je Evrovizijski mladi muzičar godine. Sa filharmonijskim orkestrom, Ziju He izvodi zahtevni koncert Albana Berga, U spomen jednom anđelu.

Pod dirigentskom palicom dragog filharmonijskog gosta, Hauarda Grifitsa, duga plovidba u Beogradskoj filharmoniji započinje Mendelsonovom uvertirom Mirno more i srećno putovanje. Delo je inspirisano Geteovim stihovima i govori o plovidbi u davnim vremenima. Sedamdeset godina kasnije, kompozitor Edvard Elgar u svom orkestarskom remek delu Enigma varijacije, citirao je temu Mendelsonove uvertire, kako bi dočarao put jednog od njegovih prijatelјa na brodu za Australiju ili Novi Zeland. Upravo ovo delo kruniše program koncerta za koji su karte u prodaji od ponedeljka 22. novembra, na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.