23/11/21

Београдска филхармонија припрема необичну пловидбу кроз репертоар инспирисан морем, под управом диригента Хауарда Грифитса, у петак 26. новембра на Коларцу од 20ч. Први пут пред филхармонијским оркестром, наступа звезда свестких подијума и некадашњи вундеркинд, виолиниста Зију Хе.

Млади виолиниста је са само 18 година био један од најмлађих солиста који је дебитовао у Музикферајну са Бечком филхармонијом. О његовом таленту сведоче престижне награде са такмичења Моцарт у Салцбургу и такмичења Јехуди Мењухин, а 2014. године био је Евровизијски млади музичар године. Са филхармонијским оркестром, Зију Хе изводи захтевни концерт Албана Берга, У спомен једном анђелу.

Под диригентском палицом драгог филхармонијског госта, Хауарда Грифитса, дуга пловидба у Београдској филхармонији започиње Менделсоновом увертиром Мирно море и срећно путовање. Дело је инспирисано Гетеовим стиховима и говори о пловидби у давним временима. Седамдесет година касније, композитор Едвард Елгар у свом оркестарском ремек делу Енигма варијације, цитирао је тему Менделсонове увертире, како би дочарао пут једног од његових пријателја на броду за Аустралију или Нови Зеланд. Управо ово дело крунише програм концерта за који су карте у продаји од понедељка 22. новембра, на филхармонијској благајни као и онлајн.