13/01/16

Kompozicije inspirisane zimom u interpretaciji domaćih muzičkih zvezdi, tema su prvog koncerta u 2016. godini, koji je zakazan za petak, 15. januar (Kolarac, 20 č.) Dirigent Srbolјub Dinić i violinistkinja Tijana Milošević, izvešće sa orkestrom Filharmonije zimske teme iz opusa Glazunova, Glasa, Pjacole, Vivaldija i Čajkovskog.
 
Muzički opis zime kroz različite stilske izraze, od baroka pa do danas, u fokusu je trećeg koncerta iz ciklusa “Za megalomane“. Nakon “Zime”, odlomka iz baleta “Četiri godišnja doba” Aleksandra Glazunova, koncertmajstor Beogradske filharmonije Tijana Milošević doneće različite vizure ovog godišnjeg doba kroz muzičko pismo Filipa Glasa, Astora Pjacole i Antonija Vivaldija. Zimsko muzičko putovanje završava se Prvom simfonijom Čajkovskog, koja zahvalјujući svojoj tematskoj pozadini, nosi podnaslov “Zimski snovi”.
 
“Veliko mi je zadovolјstvo što ponovo sarađujem sa Beogradskom filharmonijom, zato što su to izvrsni muzičari i moji prijatelјi. Raduje me raznovrsnost programa čija je tematika vezana za ovo doba godine. Od baletske muzike Glazunova, preko popularnih dela Vivaldija, Glasa i Pijacole, do retko izvođene Prve simfonije Čajkovskog, za koju je potrebna velika discplina u sviranju”, kaže Srbolјub Dinić, umetnički direktor i šef-dirigent Orkestra Pozorišta lepih umetnosti iz Meksiko Sitija.
 
Zimski zvuci prirode iz Vivaldijevih “Godišnjih doba” poslužili su kao inspiracija mnogim autorima. Tako će Tijana Milošević dočarati zimu u ritmu tanga iz “Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu”, Astora Pjacole i njenu repetativnu verziju iz “Američkih godišnjih doba”, minimaliste Filipa Glasa.
 
Ciklus “Za megalomane” Beogradske filharmonije posvećen je publici kojoj ni previše muzike nije dovolјno. Nakon “zimske megalomanije”, za naredni koncert iz ovog ciklusa sprema se muzički maraton – svih pet Betovenovih klavirskih koncerata u izvođenju Alekseja Volodina, 13. maja, 2016. godine.