13/01/16

Композиције инспирисане зимом у интерпретацији домаћих музичких звезди, тема су првог концерта у 2016. години, који је заказан за петак, 15. јануар (Коларац, 20 ч.) Диригент Србољуб Динић и виолинисткиња Тијана Милошевић, извешће са оркестром Филхармоније зимске теме из опуса Глазунова, Гласа, Пјацоле, Вивалдија и Чајковског.
 
Музички опис зиме кроз различите стилске изразе, од барока па до данас, у фокусу је трећег концерта из циклуса “За мегаломане“. Након “Зиме”, одломка из балета “Четири годишња доба” Александра Глазунова, концертмајстор Београдске филхармоније Тијана Милошевић донеће различите визуре овог годишњег доба кроз музичко писмо Филипа Гласа, Астора Пјацоле и Антонија Вивалдија. Зимско музичко путовање завршава се Првом симфонијом Чајковског, која захваљујући својој тематској позадини, носи поднаслов “Зимски снови”.
 
“Велико ми је задовољство што поново сарађујем са Београдском филхармонијом, зато што су то изврсни музичари и моји пријатељи. Радује ме разноврсност програма чија је тематика везана за ово доба године. Од балетске музике Глазунова, преко популарних дела Вивалдија, Гласа и Пијацоле, до ретко извођене Прве симфоније Чајковског, за коју је потребна велика дисцплина у свирању”, каже Србољуб Динић, уметнички директор и шеф-диригент Оркестра Позоришта лепих уметности из Мексико Ситија.
 
Зимски звуци природе из Вивалдијевих “Годишњих доба” послужили су као инспирација многим ауторима. Тако ће Тијана Милошевић дочарати зиму у ритму танга из “Четири годишња доба у Буенос Ајресу”, Астора Пјацоле и њену репетативну верзију из “Америчких годишњих доба”, минималисте Филипа Гласа.
 
Циклус “За мегаломане” Београдске филхармоније посвећен је публици којој ни превише музике није довољно. Након “зимске мегаломаније”, за наредни концерт из овог циклуса спрема се музички маратон – свих пет Бетовенових клавирских концерата у извођењу Алексеја Володина, 13. маја, 2016. године.