15/11/16

Polaznici „Filhademije“ – prve orkestarske akademije Beogradske filharmonije, zajedno sa muzičarima ovog orkestra, održaće završni koncert pod upravom Fabrisa Bolona, u utorak 15. novembra (Sala BGF, 19 časova). Koncertno izvođenje Sedme simfonije Betovena i “Žar ptice” Stravinskog, biće kruna zajedničkog rada mladih filhademičara i iskusnih filharmoničara.
 
49 studenata i svršenih studenata muzičkih akademija su tokom trajanja “Filhademije” najpre imali odvojene sekcijske probe sa muzičarima Filharmonije koji su tokom nedelјu dana bili njhovi mentori. Orkestarska akademija je pokrenuta na inicijativu Filharmoničara koji su uvodili mlađe kolege u finese orkestarskog muziciranja sa namerom da im što više pomognu u profesionalnom usavršavanju.
 
Fabris Bolon, redovni saradnik Beogradske filharmonije, izabran je za pripremu završnog koncerta kao dirigent koji ima bogato iskustvo u sličnim edukativnim projektima. Smatra da je njihova važnost prvenstveno u otkrivanju talentovanih mladih muzičara kojima se na ovaj način nudi prilika da odluče da li su za karijeru profesionalnog orkestarskog muzičara.
 
“U pripremi programa, potrebno je više strplјenja nego sa profesionalnim orkestrom, u otkrivanju gde su problemi i kako da se prevaziđu. Ali ono što sam kroz ovu vrstu projekata otkrio je da su studenti ponekad strplјiviji od profesionalnih muzičara, koji, ukoliko previše insistirate na nečemu, mogu strplјenje lakše da izgube”, kaže dirigent Bolon, veoma uzbuđen pred završni koncert: “Polaznici su motivisani ali imaju tremu – što je normalno. Trema je dobra kada vas tera da budete još bolјi, ali ponekad može i da unervozi.”
 
Da završni koncert bude što uspešniji, Filhademičarima će pomoći muzičari Beogradske filharmonije u koje su polaznici stekli veliko poverenje tokom orkestarske akademije kroz savete o orkestarskoj saradnji, praćenju instrukcija vođa deonica i na kraju dirigenta. Slični edukativni koncepti imaju veliku tradiciju u inostranstvu, a predstavlјaju potpunu novinu za našu sredinu. Ulaznice za završni koncert u prodaji su na biletarnici Beogradske filharmonije kao i preko onlajn sistema.