15/11/16

Полазници „Филхадемије“ – прве оркестарске академије Београдске филхармоније, заједно са музичарима овог оркестра, одржаће завршни концерт под управом Фабриса Болона, у уторак 15. новембра (Сала БГФ, 19 часова). Концертно извођење Седме симфоније Бетовена и “Жар птице” Стравинског, биће круна заједничког рада младих филхадемичара и искусних филхармоничара.
 
49 студената и свршених студената музичких академија су током трајања “Филхадемије” најпре имали одвојене секцијске пробе са музичарима Филхармоније који су током недељу дана били њхови ментори. Оркестарска академија је покренута на иницијативу Филхармоничара који су уводили млађе колеге у финесе оркестарског музицирања са намером да им што више помогну у професионалном усавршавању.
 
Фабрис Болон, редовни сарадник Београдске филхармоније, изабран је за припрему завршног концерта као диригент који има богато искуство у сличним едукативним пројектима. Сматра да је њихова важност првенствено у откривању талентованих младих музичара којима се на овај начин нуди прилика да одлуче да ли су за каријеру професионалног оркестарског музичара.
 
“У припреми програма, потребно је више стрпљења него са професионалним оркестром, у откривању где су проблеми и како да се превазиђу. Али оно што сам кроз ову врсту пројеката открио је да су студенти понекад стрпљивији од професионалних музичара, који, уколико превише инсистирате на нечему, могу стрпљење лакше да изгубе”, каже диригент Болон, веома узбуђен пред завршни концерт: “Полазници су мотивисани али имају трему – што је нормално. Трема је добра када вас тера да будете још бољи, али понекад може и да унервози.”
 
Да завршни концерт буде што успешнији, Филхадемичарима ће помоћи музичари Београдске филхармоније у које су полазници стекли велико поверење током оркестарске академије кроз савете о оркестарској сарадњи, праћењу инструкција вођа деоница и на крају диригента. Слични едукативни концепти имају велику традицију у иностранству, а представљају потпуну новину за нашу средину. Улазнице за завршни концерт у продаји су на билетарници Београдске филхармоније као и преко онлајн система.