21/06/23

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa jednim od najvećih svetskih dirigenata Zubinom Mehtom, sa kojim je razgovarao o njegovoj regionalnoj turneji u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i o izgradnji nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije u Beogradu.

Predsednik Vučić je zahvalio maestru Mehti na veličanstvenom koncertu koji je održao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, čime je na impresivan i nezaboravan način obeležen veliki jubilej – stogodišnjica Beogradske filharmonije. Predsednik je posebno napomenuo da ovaj nastup ima i simboličko značenje u smislu kulturnog povezivanja regiona, budući da je upravo koncert u Beogradu otvorio turneju u okviru „Otvorenog Balkana“, tokom koje će Zubin Mehta sa Filharmonijom održati koncerte i u Tirani i Skoplju.

„Iskreni prijatelj naše zemlje, maestro Mehta nikada nije zaboravio Beograd u koji se uvek vraća sa najlepšim i uzvišenim poklonima – koncertima za pamćenje i vrhunskim umetničkim nastupom koji svaki put fascinira domaću publiku i zbog kojih naš Beograd postaje centar umetničkog sveta”, istakao je predsednik i dodao da posebno ceni ogroman doprinos Zubina Mehte Filharmoniji, čiji je razvoj pratio još od svog prvog nastupa u Beogradu pre šest i po decenija.

„Moje prijateljstvo sa vašim glavnim gradom i Filharmonijom, kojima se uvek vraćam, odavno prevazilazi okvire muzike”, naglasio je maestro Mehta i dodao da je koristio svaku priliku da podseti da je Filharmonija, kao jedan od najboljih evropskih orkestara, odavno zaslužila novu koncertnu dvoranu, koja bi postala i jedan od simbola Beograda.

Arhitektonsko idejno rešenje studija Amande Levit iz Londona predviđa da ova dvorana, sa ukupnom površinom zdanja koje će se prostirati na 57.911 kvadrata, ujedno bude i najveća kulturna investicija u regionu u poslednjim decenijama. Zubin Mehta je za ovaj projekat rekao da je ambiciozan i estetski predivan i predložio da se glavna dvorana nazove upravo po Ivanu Tasovcu koji je ostavio upečatljiv i neizbrisiv trag u istoriji Filharmonije i čija je vizija bila da ovaj objekat bude i simbol izgradnje svetlije i održivije budućnosti grada.

Sa četiri prostorije za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti ne samo novi dom Beogradske filharmonije, već i prva te vrste na Balkanu, kao međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju Srbije.

Zahvalivši još jednom uvaženom gostu na spektakularnom koncertu, predsednik Vučić je ponovio da će Beograd i Srbija uvek biti druga kuća velikog Zubina Mehte.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav