21/06/23

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са једним од највећих светских диригената Зубином Мехтом, са којим је разговарао о његовој регионалној турнеји у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, као и о изградњи нове концертне дворане Београдске филхармоније у Београду.

Председник Вучић је захвалио маестру Мехти на величанственом концерту који је одржао у Великој дворани Коларчеве задужбине, чиме је на импресиван и незабораван начин обележен велики јубилеј – стогодишњица Београдске филхармоније. Председник је посебно напоменуо да овај наступ има и симболичко значење у смислу културног повезивања региона, будући да је управо концерт у Београду отворио турнеју у оквиру „Отвореног Балкана“, током које ће Зубин Мехта са Филхармонијом одржати концерте и у Тирани и Скопљу.

„Искрени пријатељ наше земље, маестро Мехта никада није заборавио Београд у који се увек враћа са најлепшим и узвишеним поклонима – концертима за памћење и врхунским уметничким наступом који сваки пут фасцинира домаћу публику и због којих наш Београд постаје центар уметничког света”, истакао је председник и додао да посебно цени огроман допринос Зубина Мехте Филхармонији, чији је развој пратио још од свог првог наступа у Београду пре шест и по деценија.

„Моје пријатељство са вашим главним градом и Филхармонијом, којима се увек враћам, одавно превазилази оквире музике”, нагласио је маестро Мехта и додао да је користио сваку прилику да подсети да је Филхармонија, као један од најбољих европских оркестара, одавно заслужила нову концертну дворану, која би постала и један од симбола Београда.

Архитектонско идејно решење студија Аманде Левит из Лондона предвиђа да ова дворана, са укупном површином здања које ће се простирати на 57.911 квадрата, уједно буде и највећа културна инвестиција у региону у последњим деценијама. Зубин Мехта је за овај пројекат рекао да је амбициозан и естетски предиван и предложио да се главна дворана назове управо по Ивану Тасовцу који је оставио упечатљив и неизбрисив траг у историји Филхармоније и чија је визија била да овај објекат буде и симбол изградње светлије и одрживије будућности града.

Са четири просторије за извођење, одржавање проба и креативни рад, укључујући симфонијску концертну салу са 1.600 места, дворана ће бити не само нови дом Београдске филхармоније, већ и прва те врсте на Балкану, као међународно призната платформа за музичко извођење светске класе која ће допринети друштвеном, економском и еколошком развоју Србије.

Захваливши још једном уваженом госту на спектакуларном концерту, председник Вучић је поновио да ће Београд и Србија увек бити друга кућа великог Зубина Мехте.

Фото: Instagram.com/buducnostsrbijeav