21/04/21

Dela Mocarta i Bramsa na kamernoj sceni Filharmonije 

Novi koncert na kamernoj sceni Beogradske filharmonije zakazan je za četvrtak i petak, 22. i 23. aprila (Sala BGF od 19 časova). Nastupaju filharmoničari okupljeni u kvartet i kvintet, a na progamu su dela Mocarta i Bramsa.

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović će zajedno sa svojim koleginicama Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo) izvesti Mocartov Gudački kvartet br. 15. Program zaokružuje Bramsov Klarinetski kvintet op. 115, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim.

“Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike. Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata. Svirali smo dosta kamerne muzike idealne za naše usavršavanje, zatim težak orkestarski program i to po nekoliko puta. Ali najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno”, kaže Miroslav Pavlović, koncertmajstor.

Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije. Za Mocartov Kvartet je karakteristično da je nastao u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, nažalost, možda i jedinom srećnom periodu kompozitorovog života. Posebno je interesantan drugi stav u kome se čuju nagle, dramatične i uzbudljive promene raspoloženja zato što je Mocart tada bio u iščekivanju svog prvog deteta i vesti koje će stići iz druge sobe. Pored ovog remek-dela, publika će imati priliku da uživa u Bramsovom Kvintetu, delu gustih i dugih fraza ali i mađarskog šmeka, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra.