21/04/21

Дела Моцарта и Брамса на камерној сцени Филхармоније

Нови концерт на камерној сцени Београдске филхармоније заказан је за четвртак и петак, 22. и 23. априла (Сала БГФ од 19 часова). Наступају филхармоничари окупљени у квартет и квинтет, а на прогаму су дела Моцарта и Брамса. 

Концертмајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић ће заједно са својим колегиницама Селеном Јаковљевић (виолина), Иваном Узелац (виола) и Катарином Станковић (виолончело) извести Моцартов Гудачки квартет бр. 15. Програм заокружује Брамсов Кларинетски квинтет оп. 115, са кларинетистом Вељком Кленковским.

“Имамо срећу да свирамо композиције које смо одувек желели али за које, у регуларним условима, нисмо имали прилике. Мало је необично рећи, али презадовољни смо овом сезоном која је захтевала прилагођавање. Могу поносно да кажем да филхармоничари из ње излазе у топ форми са великим бројем изведених концерата. Свирали смо доста камерне музике идеалне за наше усавршавање, затим тежак оркестарски програм и то по неколико пута. Али најважније од свега је да се сјајно проводимо и да смо сезону искористили максимално”, каже Мирослав Павловић, концертмајстор.

Музичари изводе две стилски веома различите композиције. За Моцартов Квартет је карактеристично да је настао у стабилној и спокојној фази његовог стваралаштва, нажалост, можда и једином срећном периоду композиторовог живота. Посебно је интересантан други став у коме се чују нагле, драматичне и узбудљиве промене расположења зато што је Моцарт тада био у ишчекивању свог првог детета и вести које ће стићи из друге собе. Поред овог ремек-дела, публика ће имати прилику да ужива у Брамсовом Квинтету, делу густих и дугих фраза али и мађарског шмека, настало управо по узору на Моцартову композицију истог жанра.