22/04/20

U okviru svoje onlajn sezone, Beogradska filharmonija ovoga petka priprema pravu ekskluzivu, mini koncert Gabrijela Felca, Tijane Milošević i Nemanje Stankovića. Iako ih razdvaja 1200 kilometara na relaciji Dortmund – Beograd, muzičari se „susreću“ u virtuelnom prostoru, što će publika moći da čuje 24. aprila od 20 časova na Jutjub kanalu.

Šef-dirigent će se ponovo naći u ulozi pijaniste i zajedno sa Tijanom i Nemanjom odsvirati II stav Trostrukog koncerta za violinu, violončelo, klavir i orkestar Ludviga van Betovena, koji je trebalo da izvedu 24. aprila na Kolarcu, a sutradan na novosadskom festivalu NOMUS. Sa željom da publiku ne ostave bez muzike, oni će ekskluzivno odsvirati deo kompozicije, ovoga puta, bez orkestra.

Najavu za virtuelni koncerti možete pogledati ovde

Nakon virtuelnog nastupa, u okviru onlajn sezone petkom na Jutjubu, sledi program iz ciklusa Pandemonijum i svetska premijera kompozicije „Iskopani Sokrat“, Ijana Vilsona. Kompozitor je dao novo viđenje dela Erika Satija u verziji za violinu, kamerni orkestar i naratore. U ulozi solistkinje nastupila je filharmoničarka Dušica Mladenović, a na sceni su joj se pridružili i glumci Đorđe Živadinović Grgur i Mihajlo Jovanović. Novu verziju dela je rediteljski uobličio Vlatko Ilić. Skoro jedan vek od nastanka Satijevog „Sokrata“ na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore.