22/04/20

У оквиру своје онлајн сезоне, Београдска филхармонија овога петка припрема праву ексклузиву, мини концерт Габријела Фелца, Тијане Милошевић и Немање Станковића. Иако их раздваја 1200 километара на релацији Дортмунд – Београд, музичари се „сусрећу“ у виртуелном простору, што ће публика моћи да чује 24. априла од 20 часова на Јутјуб каналу.

Шеф-диригент ће се поново наћи у улози пијанисте и заједно са Тијаном и Немањом одсвирати ИИ став Троструког концерта за виолину, виолончело, клавир и оркестар Лудвига ван Бетовена, који је требало да изведу 24. априла на Коларцу, а сутрадан на новосадском фестивалу НОМУС. Са жељом да публику не оставе без музике, они ће ексклузивно одсвирати део композиције, овога пута, без оркестра.

Најаву за виртуелни концерти можете погледати овде

Након виртуелног наступа, у оквиру онлајн сезоне петком на Јутјубу, следи програм из циклуса Пандемонијум и светска премијера композиције „Ископани Сократ“, Ијана Вилсона. Композитор је дао ново виђење дела Ерика Сатија у верзији за виолину, камерни оркестар и нараторе. У улози солисткиње наступила је филхармоничарка Душица Младеновић, а на сцени су јој се придружили и глумци Ђорђе Живадиновић Гргур и Михајло Јовановић. Нову верзију дела је редитељски уобличио Влатко Илић. Скоро један век од настанка Сатијевог „Сократа“ на Платонове стихове, ирски композитор Ијан Вилсон је направио нову верзију композиције али за соло виолину, камерни оркестар и нараторе.