18/04/23

Ulaznice za stajanje za najpopularniji koncert u sezoni – nastup čuvene harmonikašice Ksenije Sidorove

Koncert koji se čeka s nestrpljenjem, nastup čuvene harmonikašice Ksenije Sidorove zajedno sa Beogradskom filharmonijom, održava se ovog petka 21. aprila na Kolarcu od 20č. Jedna od najsjajnijih zvezda na harmonici sviraće Pjacolina dela, a na programu su i kompozicije Falje i Hinastere pod palicom dirigentkinje Nil Venditi.

Jedan od najpopularnijih koncerata iz filharmonijske sezone „Na dobrom putu“, nosi naziv Buenos Ajresa i za inspiraciju ima senzualne tango ritmove kojima se pridružuju i drugi latino plesovi. Ogromno interesovanje vlada za najčuveniju ambasadorku harmonike, Kseniju Sidorovu, pa će Filharmonija uvesti karte za stajanje uoči koncerta budući da su ulaznice odavno rasprodate.

Jedinstvena i harizmatična umetnica u svom strastvenom muziciranju dočarava sve mogućnosti svog instrumenta. Njen repertoar se proteže od Baha do Pjacole, a uključuje i nove, samo za nju komponovane, koncerte za harmoniku. Ksenija je sarađivala sa mnogim vodećim orkestrima, a njeni partneri u kamernoj muzici su najatraktivniji umetnici današnjice poput Nemanje Radulovića, Andreasa Otenzamera, Miloša Karadaglića, Avija Avitala.

Poznata po virtuoznosti koja oduzima dah, Sidorova sa Beogradskom filharmonijom izvodi dve Pjacoline kompozicije – čuveni “Libertango” i “Akonkagvu” za harmoniku i orkestar. Njen prvi susret sa orkestrom je ujedno i treća sreća – dugo najavljivana gošća u nekoliko filharmonijskih sezona, dva puta je pomerala dolazak zbog sretnih porodičnih okolnosti.

Ženski pečat koncertu daje i Nil Venditi, mlada tursko-italijanska dirigentkinja, u izvođenju koloritnog latino repertoara. Faljina svita “Ljubav čarobnice”, donosi strast flamenka, a argentinsko veče krunišu Hinasterini žustri “Plesovi iz baleta Estancija”, koji opisuju život gaučosa. Ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.