Languages

Ksenija Sidorova

Hvaljena kao otkrovenje (Njujork Tajms) i muzičar koji svojom virtuoznošću oduzima dah (Observer), Ksenija Sidorova je neprikosnovena prva ambasadorka sveta klasične harmonike. Njeni harizmatični nastupi pokazuju ne samo jedinstvene sposobnosti njenog instrumenta, već i veliku strast i veštinu od koje uistinu zastaje dah. Njen repertoar obuhvata tri veka – od Baha do Pjacole, od Efrema Podgajca do Vaclava Trojana, sa nekoliko koncerata za harmoniku i kamernim delima komponovanih specijalno za nju.

 

Nakon napornog leta punog festivalskih nastupa, uključujući Last Night of the Proms sa Simfonijskim orkestrom BBC-ja i Le Concert de Paris sa Nacionalnim orkestrom Francuske, Ksenijina sezona 21/22 počinje posetom festivalu Enesku, nakon čega slede nastupi sa Minhenskom filharmonijom, Filharmonijom iz Dortmunda, RCO Kameratom, Kraljevskom severnom simfonijom, Briselskom filharmonijom, Komičnom operom iz Berlina, Filharmonijom sa Gran Kanarije i Beogradskom filharmonijom. Dalje, njeni angažmani vode je preko Atlantika radi nastupa sa Simfonijskim orkestrom Sao Paula, Simfonijskim orkestrom iz Atlante i Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija.

 

Ksenija redovno nastupa sa vodećim orkestrima, na primer sa Filharmonijom NDR sa Labe, Filharmonijom iz Luksemburga, Simfonijskim orkestrom MDR, Filharmonijom iz Štutgarta, Kamernim orkestrom Bavarskog radija, Orkestrom Tonhale iz Ciriha, Simfonijskim orkestrom NHK i Filharmonijom iz Hong Konga. Održava dugogodišnju saradnju sa eminentnim dirigentima kao što su Paavo Jarvi, Tomas Hengelbrok, Vasilij Petrenko, Kristjan Jarvi, Mihal Nesterovič i Jan Viljem de Vrind, kao i sa izvođačima Nemanjom Radulovićem, Andreasom Otenzamerom, Kamil Tomas, Leticijom Moreno, Kvartetom Goldmund, Tine Ting Helset, brazilskim disk džokejom i producentom Gi Boratom, Huan Dijegom Floresom, Nikolom Benedeti i Džozefom Kalejom.

 

Ksenija je redovni gost izvođač na muzičkim festivalima Ravinija, Čeltenham, Mostly Mozart, Šlezvig-Holštajn, Gštad Menjuhin, Verbije i Rajngau. Tokom naredne sezone takođe će nastaviti blisku saradnju sa kolegama, sa turnejama po Norveškoj, Francuskoj i Belgiji sa Milošem Karadaglićem, zatim širom Nemačke, Austrije i Švajcarske sa Avijem Avitalom, a deliće scenu u Italiji sa svojim prijateljem i kolegom harmonikašem Pjetrom Rofijem sa preradama Bahovih Goldberg varijacija.

 

Ksenijin najnoviji album Piazzolla Reflections, objavljen 2021. godine, kritika je proglasila sjajno odsviranim [i] lepo snimljenim (Grammophon) i uvršten je među najbolje nove klasične albume godine (Classic Review). BR Klassika ga je proglasila za album meseca. Ovo je nastavak njenih prethodnih uspešnih izdanja: Classical Accordion (Champs Hill Records, 2011); Bajke (Champs Hill Records, 2013) snimljenim sa Nacionalnim orkestrom BBC-ja iz Velsa pod upravom Klarka Rundela; i Carmen (Deutsche Grammophon, 2016) – novo shvatanje partiture – snimljeno sa bendom Nuevo Mundo i Istanbulskom filharmonijom Borusan pod upravom Saše Gecla. Za ovo drugo, Ksenija je osvojila nagradu ECHO za instrumentalistu godine 2017.

 

Podstaknuta od strane bake, koja se intenzivno bavila narodnom tradicijom sviranja harmonike, Ksenija je počela da svira ovaj instrument sa šest godina pod vođstvom Marije Gasele u svojoj rodnoj Rigi. Njeno nesputano interesovanje za klasični i savremeni repertoar odvelo ju je u London gde je postala nagrađivani student na Kraljevskoj muzičkoj akademiji kod Ovena Mareja. U maju 2012. godine bila je prvi dobitnik međunarodne nagrade Fondacije Brin Terfel i pojavila se u Rojal Albert Holu u oktobru 2015. u okviru proslave 50. rođendana ovog poznatog Velškog operskog pevača, zajedno sa čuvenim Stingom. Dobitnica je Martinove muzičke stipendije Orkestra Filharmonije i Nagrade Prijatelji Filharmonije, kao i Srebrne medalje društva Worshipful Company of Musicians. Od 2016. godine saradnik je Kraljevske muzičke akademije a 2021. postala je i njen stipendista (FRAM).