Languages

Ksenija Sidorova

Ksenija Sidorova je počela da svira harmoniku sa šest godina, u klasi Marije Gasele, u svom rodnom gradu Rigi, uz veliku podršku svoje bake, koja ju je uvela u svet tradicionalnog sviranja ovog instrumenta.

 

Nјena misija da uroni što više i u klasičan i savremeni repertoar, dovela ju je u London, na Kralјevsku muzičku akademiju, gde je, tokom diplomskih i postdiplomskih studija u klasi Ovena Mareja, osvojila brojne nagrade i priznanja. Hvalјena kao veliko otkriće (Nјujork tajmssa virtuoznošću koja oduzima dah (Obzerver), Ksenija Sidorova je ambasador klasične harmonike bez premca.

 

Jedinstvena i harizmatična umetnica, Ksenija u svom strastvenom muziciranju dočarava sve mogućnosti svog instrumenta. Nјen repertoar se proteže od Baha do Pjacole, od Efrema Podgajca i Vaclava Trojana, do Erkija Svena Tira i Žorža Bizea, a uklјučuje i nove, samo za nju komponovane, koncerte za harmoniku, kao i veliki broj kamernih projekata.

 

Ksenija je sarađivala sa mnogim vodećim orkestrima, uklјučujući Minhensku filharmoniju, ciriški Tonhale orkestar, Nemački kamerni orkestar iz Bremena, (pod dirigentskim vođstvom Pava Jarvija), Belgijski nacionalni orkestar (sa Azizom Šokakimovim), Filharmonijski orkestar radija iz Hamburga, Filharmonijski orkestar iz Luksemburga, Simfonijski orkestar radija iz Lajpciga, Simfonijski orkestar iz Atlante, Simfonijski orkestar iz Sinsinatija, Kamerni orkestar bavarskog radija, Simfonijski orkestar radija u Tokiju, Filharmonijski orkestar Hongkonga, Kralјevski orkestar Koncertgebau i Tirolski simfonijski orkestar iz Insbruka.

 

Sidorova nastavlјa umetničku saradnju sa Avijem Avitalom, Pjetrom Rofijem, a njeni kamerni partneri su Nemanja Radulović, Andreas Otenzamer, Miloš Karadaglić, Kamij Toma, Goldmund kvartet, Huan Dijego Florez, Nikola Benedeti. Ksenija se često pojavlјuje na festivalima u Raviniji, Čeltnamu, Šlezvig-Holštajnu, Mejnli Mocart festivalu u San Dijegu, Menjuhin festivalu u Gštadu, Verbije i Rajngaumuzik festivalu u Nemačkoj.

 

Godine 2021. objavila je novi album pod nazivom Pjacoline slike za izdavačku kuću Alfa rikordings.