Languages

Nil Venditi

Mlada dirigentkinja italijansko-turskog porekla Nil Venditi već je izgradila čvrste veze sa orkestrima poput Orkestra dela Toskana, Holandskom filharmonijom i Ankira ansamblom iz Ankare.

 

U novembru 2019. godine, Venditi je postavljena za glavnu gostujuću dirigentkinju Orkestra dela Toskana, počev od sezone 2020/21. Ova pozicija joj je ponuđena odmah nakon njenog prvog gostovanja u julu 2019. godine. Tokom protekle sezone, Venditi je bila pomoćni dirigent Marku Albrehtu i Holandskoj filharmoniji, debitujući u amsterdamskom Koncertgebau. Takođe je asistirala Pavu Jarviju i ciriškom Tonhale orkestru, a u toku studija dirigovanja u Cirihu debitovala je i sa Le Sijekl, Kameratom iz Salcburga i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

 

Za svoj debi u salcburškoj Kamerati u novembru 2019. godine, dirigovala je dela pijaniste/kompozitora Fazila Saja, od koga, otkako su prvi put radili zajedno u februaru 2018. godine, i dalje dobija snažnu podršku.

 

Sa velikom naklonošću prema klasičnom repertoaru Hajdna, Mocarta i Betovena, Venditi takođe proširuje svoj opus na opersko polje, dirigujući Mocartovim operama Tako čine sve, Figarova ženidba i Čarobna frula, kao i Bizeovom Karmen i Salijerijevim delom Prvo muzika, pa posle reči. Takođe je asistirala Danijelu Rustioniju u Verdijevom Ernaniju u Nacionalnoj operi u Lionu.

 

 

U sezoni 2020/21, Venditi putuje po Evropi sa Orkestra dela Toskana, nastavlja da asistira Holandskoj filharmoniji u Amsterdamu i debituje sa Alster orkestrom, Orkestrom Nacionalnog Kapitol pozorišta u Tuluzu, Nacionalnim orkestrom iz Meca i Orkestrom iz D’Overnja.

 

Trenutno završava specijalističke master studije iz dirigovanja na Ciriškom univerzitetu umetnosti pod mentorstvom prof. Johanesa Šleflija. 2017. i 2018. godine, pohađala je Dirigentsku akademiju koja je povezana sa muzičkim festivalom u Parnuu kod Pava Jarvija, Nemea Jarvija i Leonida Grina, kao i Dirigentsku akademiju u Gštadu 2016. i 2019. godine.

Venditi je sa 20 godina nagrađena prvom nagradom na nacionalnom Premio Klaudio Abado takmičenju za mlade muzičare 2015. godine, i dobitnica je dve nagrade na takmičenju Muzičke omladine u Bukureštu 2017. godine.