28/10/20

Cela simfonija na samo 11 instrumenata u Beogradskoj filharmoniji

Veče Betovena u Sali Beogradske filharmonije predvodi dirigent Danijel Rajskin, u dva termina – četvrtak i petak (29. i 30. oktobar), od 20 časova. Kao solista nastupa Miroslav Pavlović, koncertmajstor Filharmonije, a nakon ovih koncerata, snimci izvođenja će se slušati u poštama, bankama, prodavnicama, vozilima, i na još mnogim mestima gde su prijatelji filharmonijske akcije „Muzika svuda“.

„To je odlična inicijativa u kojoj Beogradska filharmonija sledi poznatu misao da se ’nikad ne propušta dobra kriza’, jer može postati prilika. Ali je takođe jako važno što Filharmonija održava muziku živom, jer za tango je potrebno dvoje, u našem slučaju to su publika i izvođači. Razmena emocija koja se dešava na koncertima ostaje zabeležena i na snimcima, a siguran sam da se ta energije može osetiti i ako našeg Betovena slušate u bankama, kancelarijama, prodavnicama, gde god da se publika nalazi“, kaže stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin.

Betovenova dela, kao i na svim koncertima u ovoj sezoni, izvodi smanjeni orkestarski sastav, što će biti posebno uzbudljivo na primeru čuvene Sedme simfonije. Jedno od najbolјih Betovenovih ostvarenja, koje je i sam autor smatrao svojom najizvrsnijom simfonijom, publika će čuti u zanimljivom aranžmanu i to za samo jedanaest instrumenata! Posebno je interesantno da je sam Betoven učestvovao u izradi ovog aranžmana za dve oboe, dva klarineta, dva fagota, jednu trubu, dve horne, kontrabas i timpan. Ovoj kompoziciji prethode dve Romanse koje će izvesti Miroslav Pavlović kao solista zajedno sa svojim kolegama iz orkestra.