28/10/20

Цела симфонија на само 11 инструмената у Београдској филхармонији

Вече Бетовена у Сали Београдске филхармоније предводи диригент Данијел Рајскин, у два термина – четвртак и петак (29. и 30. октобар), од 20 часова. Као солиста наступа Мирослав Павловић, концертмајстор Филхармоније, а након ових концерата, снимци извођења ће се слушати у поштама, банкама, продавницама, возилима, и на још многим местима где су пријатељи филхармонијске акције „Музика свуда“.

„То је одлична иницијатива у којој Београдска филхармонија следи познату мисао да се ’никад не пропушта добра криза’, јер може постати прилика. Али је такође јако важно што Филхармонија одржава музику живом, јер за танго је потребно двоје, у нашем случају то су публика и извођачи. Размена емоција која се дешава на концертима остаје забележена и на снимцима, а сигуран сам да се та енергије може осетити и ако нашег Бетовена слушате у банкама, канцеларијама, продавницама, где год да се публика налази“, каже стални гостујући диригент Данијел Рајскин.

Бетовенова дела, као и на свим концертима у овој сезони, изводи смањени оркестарски састав, што ће бити посебно узбудљиво на примеру чувене Седме симфоније. Једно од најбољих Бетовенових остварења, које је и сам аутор сматрао својом најизврснијом симфонијом, публика ће чути у занимљивом аранжману и то за само једанаест инструмената! Посебно је интересантно да је сам Бетовен учествовао у изради овог аранжмана за две обое, два кларинета, два фагота, једну трубу, две хорне, контрабас и тимпан. Овој композицији претходе две Романсе које ће извести Мирослав Павловић као солиста заједно са својим колегама из оркестра.