beogradska filharmonija kineska turneja povodom stogodisnjice orkestra
21/11/23

Beogradska filharmonija je sa velikim uspehom okončala turneju po Kini, nastupivši u najprestižnijim dvoranama Sijana, Vejfanga, Pekinga i Šangaja, zajedno sa dirigentom Nemeom Jarvijem. Na jedinstvenom „Putu muzike“ po Kini, Filharmonija je od 4 do 19. novembra prešla 7469 kilometara, održavši četiri nastupa koji su pored stajaćih ovacija publike, pohvaljeni od strane stručne kritike i kineskih medija.

Nakon dvadeset i tri godine, Beogradska filharmonija se vratila u Kinu turnejom povodom velike međunarodne promocije stogodišnjice orkestra, uz privilegiju da se predstavi u vrhinskim muzičkim centrima. Tako je nastupom Beogradske filharmonije svečano otvoren novi kompleks „Pojas i put“ u Sijanu, zatim je usledio koncert u Velikom teatru Vejfanga, potom najvažniji koncert – u elitnom Nacionalnom centru za izvođačku umetnost u Pekingu, a turneja je krunisana nastupom u Šangaju u okviru respektabilnog Međunarodnog umetničkog festivala.

Orkestar je tokom turneje izvodio Verdijevu uvertiru iz opere „Moć sudbine“, violinski koncert Čajkovskog zajedno sa Đovanijem Zanoneom i Huanom Manlom, Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu „Fantastičnu simfoniju“. Iako je na turneju trebalo da ide sa Zubinom Mehtom koji ju je pomno pratio uz čestitke na svim uspesima, Filharmoniju je u Kini predvodio takođe čuveni maestro Neme Jarvi sa kojim je orkestar ostvario fenomenalnu komunikaciju. Zajednički su oduševljavali publiku izvedenim repertoarom, a nakon biseva kojim je spajala kinesku i srpsku kulturu, Filharmonija je redovno pozdravljana stajaćim ovacijama za koje kineski organizatori i promoteri kažu da su velika retkost na ovim čuvenim koncertnim podijumima.

Tokom turneje, kineski mediji su beležili uspehe srpskog orkestra uz naslove „Beogradska filharmonija oduševljava publiku u Pekingu“ (Čajna Dejli), „Velika proslava stogodišnjice orkestra u Kini“ (Bejdžing Dejli), a stručna kritika objavljena na sajtu Nacionalnog centra za izvođačku umetnost, ocenila je nastup kao „strastvenu fantaziju orkestra koja je publici pružila nezaboravno iskustvo“, kao i da je „perfektnom interpretacijom uz maestra Jarvija, Beogradska filharmonija pokazala sav svoj sjaj“. Publika se na društvenim mrežama zahvaljivala orkestru na koncertima, a velika grupa fanova je ispraćala muzičare nakon koncerata na izlasku iz dvorana.

Najvažniji je bio nastup u Pekingu koji je ujedno bio centralni događaj Međunarodnog orkestarskog foruma, uz prisustvo predstavnika najvećih muzičkih organizacija sveta, koji su uputili velike pohvale sprkom orkestru. Ovom koncertu prisustvovala je Maja Stefanović, ambasadorka Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini i Tanja Soldat, direktorka srpskog kulturnog centra u Pekingu „Ivo Andrić“, a svi koncerti Beogradske filharmonije na turneji, bili su ispraćeni do strane predstavnika Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.