beogradska filharmonija kineska turneja povodom stogodisnjice orkestra
21/11/23

Београдска филхармонија је са великим успехом окончала турнеју по Кини, наступивши у најпрестижнијим дворанама Сијана, Вејфанга, Пекинга и Шангаја, заједно са диригентом Немеом Јарвијем. На јединственом „Путу музике“ по Кини, Филхармонија је од 4 до 19. новембра прешла 7469 километара, одржавши четири наступа који су поред стајаћих овација публике, похваљени од стране стручне критике и кинеских медија.

Након двадесет и три године, Београдска филхармонија се вратила у Кину турнејом поводом велике међународне промоције стогодишњице оркестра, уз привилегију да се представи у врхинским музичким центрима. Тако је наступом Београдске филхармоније свечано отворен нови комплекс „Појас и пут“ у Сијану, затим је уследио концерт у Великом театру Вејфанга, потом најважнији концерт – у елитном Националном центру за извођачку уметност у Пекингу, а турнеја је крунисана наступом у Шангају у оквиру респектабилног Међународног уметничког фестивала.

Оркестар је током турнеје изводио Вердијеву увертиру из опере „Моћ судбине“, виолински концерт Чајковског заједно са Ђованијем Занонеом и Хуаном Манлом, Бетовенову Симфонију број 7 и Берлиозову „Фантастичну симфонију“. Иако је на турнеју требало да иде са Зубином Мехтом који ју је помно пратио уз честитке на свим успесима, Филхармонију је у Кини предводио такође чувени маестро Неме Јарви са којим је оркестар остварио феноменалну комуникацију. Заједнички су одушевљавали публику изведеним репертоаром, а након бисева којим је спајала кинеску и српску културу, Филхармонија је редовно поздрављана стајаћим овацијама за које кинески организатори и промотери кажу да су велика реткост на овим чувеним концертним подијумима.

Током турнеје, кинески медији су бележили успехе српског оркестра уз наслове „Београдска филхармонија одушевљава публику у Пекингу“ (Чајна Дејли), „Велика прослава стогодишњице оркестра у Кини“ (Бејџинг Дејли), а стручна критика објављена на сајту Националног центра за извођачку уметност, оценила је наступ као „страствену фантазију оркестра која је публици пружила незаборавно искуство“, као и да је „перфектном интерпретацијом уз маестра Јарвија, Београдска филхармонија показала сав свој сјај“. Публика се на друштвеним мрежама захваљивала оркестру на концертима, а велика група фанова је испраћала музичаре након концерата на изласку из дворана.

Најважнији је био наступ у Пекингу који је уједно био централни догађај Међународног оркестарског форума, уз присуство представника највећих музичких организација света, који су упутили велике похвале спрком оркестру. Овом концерту присуствовала је Маја Стефановић, амбасадорка Републике Србије у Народној Републици Кини и Тања Солдат, директорка српског културног центра у Пекингу „Иво Андрић“, а сви концерти Београдске филхармоније на турнеји, били су испраћени до стране представника Министарства културе и туризма Народне Републике Кине.