01/07/22

Десетоминутне овације за спектакуларни музички маратон Београдске и Дортмундске филхармоније заједно са Габријелом Фелцом

Десетоминутне стајаће овације су испратиле спектакуларни Бетовен маратон, удружени подухват Београдске и Дортмундске филхармоније под диригентском палицом заједничког шефа-диригента Габријела Фелца, у Концертхаусу у Дортмунду (недеља, 19. јун). Уз хор Словачке филхармоније и солисте Ану Малешу-Кутни, Михаелу Зелингер, Јанга Во Кима и Роберта Борка, чувена Ода радости монументално је изведена са преко 200 музичара на сцени.

Не само што је највећи догађај у свету класичне музике ове године, Бетовен маратон успоставља својеврсни рекорд у целокупној историји музичког извођаштва, уз шампиона Габријела Фелца који је дириговао више од седам сати. Од јутарњих до вечерњих часова, два оркестра су наизменично изводила све Бетовенове симфоније, а грандиозну Девету заједничким снагама. Београдски и дортмундски филхармоничари делили су пултеве свирајући раме уз раме, а уз хористе из Братиславе и врсне интернационалне солисте, тријумфално су пренели Шилерову поруку „Оде радости“ да ће сви људи браћа бити. Иако су припреме за овај подухват биле веома напорне, музичари оба оркестра су делили огромну радост заједничког свирања крунисану спектакуларном финалом.

„Јако сам срећан, идеја је успела, публика је реаговала фантастично, а посебно ми је драго што је Београдска филхармонија имала овако успешан деби у Дортмунду. Честитке свим колегама на великом успеху. Ово је највећи пројекат у мом животу, припремио сам се на велики напор али могу да кажем да ми је било лакше него што сам очекивао“, каже шеф-диригент и ултра маратонац Габријел Фелц.

Стајаће овације су пратиле сваки од пет концерта који су одржали филхармоничари. Маратон је почео у 10 сати ујутро са прве две симфоније у извођењу Дортмундске филхармоније, а Београдска филхармонија је наступила је у 12.30 са Трећом и Четвртом. Потом је немачки оркестар извео Пету и Шесту од 17.30, а Београђани од 17.30 Седму и Осму симфонију, након чега је уследио грандиозни финиш уз Девету симфонију. Седамдесет минута маестралне музике држало је публику без даха, а кулминација је била Ода радости која је публику подигла на ноге.

Бетовен маратон је спектакл који се догађа једном у животу, а у концепцији Габријела Фелца, извешће се два пута. Већ у недељу, 26. јуна, поново се спајају Београдска и Дортмундска филхармонија када ће у Новом Саду наизменично извести првих осам симфонија у Градској концертној дворани, а тријумфалну Девету и Оду радости на бесплатном концерту на отвореном на Петроварадину као централни догађај програмског лука „Тврђаве мира“ Европске престонице културе.