beogradska filharmonija kineska turneja peking nacionalni centar za izvodjacke umetnosti
15/11/23

Beogradska filharmonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem održala koncert za pamćenje u impresivnoj dvorani Nacionalnog centra za izvođačke umetnosti u Pekingu. U jednoj od najznačajnijih dvorana sveta, Filharmonija je ispraćena desetominutnim stajaćim ovacijama nakon izvođenja kompozicija Verdija, Čajkovskog i Berlioza.

Treći koncert na kineskoj turneji Beogradske filharmonije, bio je pravi trijumf u jednom od najrenomiranijih muzičkih centara sveta, ujedno i najvećem u celoj Aziji. Stogodišnji filharmonijski ponos  zasijao je punim sjajem u koncertnoj dvorani pekinškog Nacionalnog centra za izvođačke umetnosti u dvorani koja prima 1800 ljudi. Publika je na nogama ispratila Beogradsku filharmoniju i dirigenta Nemea Jarvija nakon maestralnog izvođenja Verdijeve uvertire iz opere „Moć sudbine“, Berliozove „Fantastične simfonije“, a kao solista u Violinskom koncertu Čajkovskog se pridružio mladi Đovani Zanon.

Kao i na prethodnim koncertima u Sijanu i Vejfangu, publika u Pekingu nije dala Filharmoniji da ode sa bine dok nije odsvirala sva tri bisa. Tako je orkestar simbolično spojio dve kulture izvođenjem omiljene kineske numere „Moja domovina“ i „Grlicu“ Stevana Hristića, a gostovanje se završilo u veoma emotivnom i svečanom tonu uz Sibelijusov „Andante festivo“.

Velelepan Centar za izvođačke umetnosti u Pekingu je zdanje izgrađeno 2007. godine i predstavlja spoj moderne arhitekture sa tradicionalnom kineskom kulturom. „Za ljude, za umetnost i za svet“, vizija je ovog centra koji je mesto visoke selekcije, isključivo za najprominentnije orkestre, dirigente i soliste sveta. Tako se Beogradska filharmonija našla rame uz rame sa najvećim muzičkim zvezdama poput Gergijeva i orkestra Marinski, Fišera sa Festivalskim orkestrom iz Budimpešte, Kurentisom sa ansamblom MuzikAeterna, čiji su nastupi deo redovne koncertne sezone ovog zdanja.

Koncert u Pekingu je ujedno bio centralni događaj prestižnog Međunarodnog orkestarskog foruma koji okuplja menadžmente vodećih orkestara sveta na kome je Beogradska filharmonija bila u centru pažnje. Urednice programa Asja Radonjić i Danica Maksimović bile su učesnice panel diskusije na temu Uspostavljanja platformi za intenzivnu saradnju zajedno sa predstavnicima Njujorške filharmonije, Orkestra i hora iz Sijana i Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, na kome su predstavile filharmonijske projekte za uspostavljanje i intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje.

Nakon koncerta u Pekingu, Beogradska filharmonija će u Šangaju krunisati svoju turneju povodom stogodišnjice orkestra, koncertom koji je zakazan za 17. novembar u Sali Velikog teatra.